Mladiči in neužitne poslastice: Raziskovanje sveta skozi gobček

dog, puppy, yorkshire terrier-1543344.jpg

Vsem lastnikom skupna »težava« pri mladiču, je med drugim tudi pobiranje (neužitnih) stvari s tal.

Za začetek naj povem, da to ni težava, dokler mladiček ne začne požirati stvari, ki jih vidi na sprehodu. Mladički in odraščajoči psi se o svetu okoli sebe učijo skozi grizenje in žvečenje. To je naravno vedenje in osnovna potreba vsakega psa!

Mladički se učijo o svetu največ PREKO UST. Tako kot dojenčki in majhni otroci, morajo tudi mladički dati vse v usta. Bolj, ko jim preprečujete raziskovanje, slabše bo. Če pa vidite, da bi bila to kakšna potencialno zelo nevarna stvar, pa vedno ZAMENJAJTE za nekaj drugega ( oz. vzamete iz gobčka na silo, če sumite npr. na vrečko strupa, če menjava ni uspešna ).

Več različnih stvari bo mladiček imel možnost poskusiti v obdobju odraščanja, manjša bo verjetnost, da bo to vedenje izkazoval kasneje v življenju. Za varno raziskovanje, pa ste dolžni poskrbeti lastniki. Predvsem zagotovite, da se mladičkova usta srečajo z različnimi materiali, oblikami ( les, guma, tkanina, kovina, plastika,…) ter okusi.
mladiček, tečaj, vzgoja, pasja šola.

Torej, ko ste na sprehodu in mladiček nekaj valja po ustih, temu ne posvečajte preveč pozornosti. Počakajte, da se naveliča stvari in greste dalje. Tudi če poje kakšno stvar, za katero vemo, da je nam gnusna, psom pa ne, raje potrpite, se obrnite stran, kot pa da delate cirkus okoli tega. Več kot bo dobil pozornosti okoli tega, bolj mu bo zanimiva in več kot boste hoteli posegati v psa, prej bo začel brez pomisleka goltati stvari. Ne pozabite, da so psi v prvi vrsti mrhovinarji in ne lovci.

Lep prikaz, da je vse kar pišem res in popolnoma izvedljivo, najdete na povezavi tukaj

Menjava je »ukaz/znak«, katerega učite mladička že doma v varnem okolju. Vedno zamenjate eno stvar za nekaj drugega, kar v pasjih očeh pomeni VEČ. PES sam pove, katera stvar mu pomeni več, kot tista, ki jo ima trenutno v gobčku, ne vi. 

Vsaka pasja glava vrednoti neko stvar drugače- nekaterim več pomeni določena igrača, drugim hrana.

ukaz menjave

Kaj pa požiranje neužitnih stvari?

Požiranje neužitnih predmetov NI NORMALNO vedenje – vzrok je lahko lakota (ki je lahko vzrok tudi za ostale zdravstvene in vedenjske težave), zdravstvene težave (predvsem želodčne in črevesne težave) ali vedenjske težave (varovanje virov). 

Za to je potreben CELOSTEN pristop k težavi in ne le »vaja/ukaz«, da pes spusti predmet/ stvar. V kolikor potrebujete strokovno pomoč, smo na voljo na: info@pasjauniverza.si

Najpogostejše napake

  • Preusmerjanje (s hrano, igračo,…)
  • Ponavljajoča uporaba besede »ne/pusti«
  • Ponavljajoče vlečenje stvari iz gobčka na silo
  • Ne zagotavljanje osnovnih bioloških in vedenjskih potreb

Z napakami zgolj poslabšamo »težavo«, saj psi pogosto začnejo stvar preventivno požirati. Vse z namenom, da jim nebi stvari (spet) vzeli. V prihodnje se lahko razvije v varovanje virov. Ali pa ugotovijo, da dobijo pozornost lastnika na neprimeren način.

Obstaja pa tudi druga skrajnost, kjer zaradi ponavljajoče slabe izkušnje vlečenja stvari iz gobčka na silo, mladič preventivno izpljune stvar iz gobčka, ko se lastnik že približuje psu. Slednja temelji na strahu, kjer sta ustvarjena nezaupanje in zelo slab odnos med lastnikom in psom. 

mladiček požira iztrebke

“Ne pričakujte, da vam bo pes zelo zaupal skozi življenje na različnih področjih, če bo vajin odnos temeljil na strahu.”

Najhujši mit je, da mladičku ne smeš pustiti, da pobira stvari s tal. S preprečevanjem ali prepovedovanjem le-tega, ustvarite nezavedno samo še več težav ( najpogosteje je to goltanje nevarnih stvari, ki ogrožajo življenje, varovanje virov,… ). V nasprotnem primeru, kjer prej OBVEZNO zadostite vse mladičkove potrebe in se primerno odzovete, pa se to “neželeno” vedenje dejansko zmanjša samo od sebe.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM