Pasji mladič grize in skače

kako odvadim mladiča, ki skače?

Najpogostejše vprašanje, s katerim se stranke obračajo na nas, je “Kako mladička odvadim od grizenja/ skakanja/ vlečenja na povodcu/ pretirane vokalizacije/ opravljanja potrebe v stanovanju/ pobiranja s tal?”

Nekateri novopečeni lastniki imajo zelo malo težav z mladički, spet drugi pa veliko. Težave se mnogokrat ignorirajo ali celo kaznujejo, dokler ne postanejo preveč neznosne za lastnike. Šele takrat lastniki najprej iščejo pomoč preko družbenih omrežij in ko postanejo kronično nezdružljive z njihovim načinom življenja, poiščejo strokovno pomoč. Nemalokrat pride do zapletov “strokovnih pomoči”, kjer dobijo lastniki napačne nasvete in informacije, ki ( za nas ) nezaželena vedenja samo še poglobijo na dolgi rok ali jih zelo hitro odpravijo s pomočjo averzivnih metod, kjer se “zdravijo” simptomi, in se ne išče vzroka. Podobno kot v uradni medicini in veterini danes – terapiramo simptome in ne iščemo vzroka, saj ljudje danes želijo hitro in učinkovito rešitev za vsako težavo.

Grizenje

Pri vedenju mladičkov to največkrat pomeni negotovost, strah ali celo fobije, preutrujenost in najpomembnejši vzrok, ne zagotavljanje oz. delno zagotavljanje (osnovnih) potreb psa. Mladički grizejo, ker raziskujejo z zobmi. Grizenje je tudi del igre. Bolj kot je mladiček neupoštevan, spregledan, utrujen in prestrašen, močnejši je ugriz.

Najhitrejši način preprečevanja grizenja je upoštevanje njihove komunikacije. Če je grizenje postalo navada, se za preprečevanje stopnjevanja uporablja signal roke in menjava za igračo.

Pomanjkanje občutka za ugriz je običajno znak stresa ali slabe propriocepcije.

Običajno grizenje s starostjo samo od sebe preneha.

Skakanje

Mladiči skačejo, ker se želijo približati našemu obrazu.

Skačejo tudi, kadar želijo pozornost ali varnost. Skakanje po skrbniku je jasen izraz preobremenjenosti ali prevelike vznemirjenosti.

Najhitrejši način preprečevanja skakanja je upoštevanje njihove komunikacije. Če je skakanje postalo navada, se za preprečevanje stopnjevanja uporablja signal roke in prilagoditev situacije.

Imejte v mislih, da obdobje mladička traja nekje do 4.-5. meseca starosti. Zato je še toliko bolj pomembno, da pasje potrebe 100% zagotavljamo tekom celotnega obdobja mladiča ( in še naprej ).

Ne zagotavljanje pasjih potreb je eden najpogostejših dejavnikov, ki vodi v najbolj tipične težave z mladički. S tem, ko zagotovite le-te, jih lahko izključite kot potencialen vzrok.

Katere pa so te potrebe?

Poznamo več vrst potreb: biološke, socialne, emocionalne, kognitivne in potrebe vzgoje. V članku se bomo posvetili najbolj osnovnim biološkim potrebam, od katerega je odvisno preživetje čisto vsakega osebka. Za primerno delovanje pasjega organizma, morajo biti optimalno izpolnjene VSE biološke potrebe in ne samo nekatere, saj v nasprotnem primeru pride do porušenja homeostaze.

1. Veliko spanja in počitka

Postavite se v kožo psa, kako se vedete, ko ste neprespani več dni zaporedoma. Postanete sitni, razdražljivi, pretirano se odzivate na dražljaje iz okolice, pa tudi če vam takrat nekdo samo nekaj napačnega reče. Zelo podobno se vedejo mladički, ko premalo spijo. 8 ur spanca z lastnikom ponoči je bistveno premalo! Mladički bi morali spati v povprečju od 14 do 18 ur na dan            ( tudi do 20 ur na dan ).  Za to potrebujejo miren, tih prostor, kjer ga nihče nebo motil. To nikakor ne pomeni zapiranja mladička v kletko, da se umiri, ker bo vznemirjen mladič z zapiranjem v kletko pod še večjim stresom. Naj ima mladič možnost izbire kje bo spal oz. mu zagotovite več spalnih mest; s tem tudi regulira temperaturno ugodje (npr. če mu je vroče, gre lahko spat na mrzla tla, česar v kletki nikakor nemore izvesti). Vzemite list papirja, tekom dneva si označite, kdaj približno bo mladiček zaspal in kdaj se bo zbudil. Tako boste najbolj učinkovito izračunali, ali vaš mladiček spi dovolj.

puppy, sleeping, cute-1906891.jpg

2. Dovolj hrane in vode

chihuahua, dog, small-4294070.jpg

Največkrat pridejo mladički v nov dom z navodili vzreditelja, da je treba hrano odmerjati. To je zelo pogosto videno predvsem pri majhnih pasmah. Na tak način so bili hranjeni mladički že pri vzreditelju, kar je dolgoročno pripeljalo do kronično lačnega psa. Tak mladiček poje vse kar vidi, lastniki pa imajo občutek, da je mladič “vreča brez dna”. Redki pa se znajo vprašati, zakaj bi mladič rad konstantno jedel. V kolikor je kuža zdrav, do tega dogodka nikoli nebi smelo priti. Če je bil že pri vzreditelju bolj lačen kot sit, ste sedaj odgovorni vi, da mu omogočite dovolj hrane. 

Kaj pomeni v resnici dovolj hrane? Toliko hrane dajte v posodo, da bo mladič sam od sebe šel stran in bo v posodici ostalo še nekaj hrane. Takrat boste zagotovo vedeli, da so določeni hormoni pasjemu telesu signalizirali, da je sit in bo šel kuža sam stran.

Lastniki se velikokrat bojijo to narediti iz 2 razlogov, in sicer, da bo mladičku počil želodec in da bo predebel. Da bi mladiču počil želodec, ker se je preveč najedel, je res mizerna možnost, saj je želodec izredno raztegljiv. Največ, kar se res lahko zgodi je, da mladiček bruha. Ampak tega nikoli ne ponavljajo v nedogled. Po mojih izkušnjah se mladič nažre 1x in nikoli več, saj mu postane hitro jasno, da ni več skrbi, da bo še kdaj ostal lačen. Bodite pozorni pri pasmah z globokim prsnim košem, da po obroku kuža vsaj 2 uri počiva. v kolikor mladička po obroku pustite na miru, bo šel sam počivati, enako kot počnemo ljudje, ko se najemo. 

Kar se tiče debelosti in obremenitve sklepov, nam je menda vsem jasno, da se od 1-2 preobilnih obrokov neboste/nebodo zredili. Zelo podobno kot humana deluje tudi fiziologija  psov. Se pa bomo/bodo zredili po modernih smernicah, ljudje in psi, ki pravi, da naj se hranimo čez cel dan malo po malo. In na dolgi rok pride seveda do debelosti, še posebej če je gibanje zmanjšano. Tu je vključeno tudi konstantno hranjenje iz roke.

In kaj je najbolj fascinanten del pri vsem tem- mladički začnejo sami od sebe jesti MANJ kot so pojedli prej, saj imajo možnost izbire, se jim več ne mudi in niso v skrbeh, da bodo ostali lačni do naslednjega obroka.

Sveža pitna voda mora biti mladičku zagotovljena CEL ČAS. Ne odtegujte mu vode z namenom navajanja na sobno čistočo. Če je za ljudi nekaj olajšano, ne pomeni, da je zdravo za pasji organizem. Mladički do določene starosti fiziološko še nimajo razvitega zavestnega nadzora nevromuskulature sečnice, in zato se in se bodo dogajale nesreče. Nesrečnih lužic nikoli ne kaznujemo pod nobenih pogojem! Na vas je, da opazujete mladička, kdaj mora na potrebo in ga pravočasno odpeljete ven.

dog, drink, water-1378087.jpg

3. Žvečenje

dog, boxer, pet-5439637.jpg

Žvečenje je pri vseh pasmah psov naravna ( osnovna ) potreba. Za mladičke pa še toliko bolj, saj masira dlesni, krepi razvoj žvekalne muskulature, blaži neprijeten občutek med rastjo stalnih zob, mehansko učinkovito čisti zobe in sprošča stres. Mladički svet spoznavajo predvsem preko zob, tako kot majhni otroci, zato morajo dati vsako stvar v usta- to je ena najbolj normalnih in naravnih vedenj mladička. Seveda moramo biti na sprehodu previdni z naslova nastavljenih strupov, a zato že preventivno vozimo mladička tja, kjer tega ne pričakujemo ( manj obljudeni kraji ). Danes se na trgu dobi ogromno različnih žvečilk, le da nekatere niso ne zdrave ne primerne. Priporočamo surovo mesnato kost.

4. Raziskovanje in opazovanje

Še ena od potreb, ki je velikokrat preusmerjena ali zatirana. Vsi psi se največ (na)učijo z opazovanjem, in to se začne že takoj, ko odprejo oči, pri pasji mamici. Ko pa pridejo k novemu lastniku, ga ta zasuje s pozornostjo, ki mladiča največkrat prestraši. Mladičkom morate pustiti, da raziskujejo in opazujejo, seveda v mejah varnosti. Takšen tip sprehoda bo mladička bolj utrudil, kot pa brezglavi tek in vsakodnevni aktivni sprehodi z lastnikom.

5. Redno opravljanje potrebe

Mladiček mora bolj pogosto opravljati potrebo in to je popolnoma naravno. Ne pričakujte od 2. mesečnega psa, da bo zdržal 8ur doma sobno čist, medtem ko ste vi v službi. Seveda se nekateri poslužujejo bližnjic in mladičku odtegujejo vodo in celo hrano, preden gredo od doma, a to je zgolj, v celofan zavito, mučenje živali. Ko opazite, da mladiček začne ovohavati tla in kroži, nekateri se celo postavijo pred vrata v tišini in počakajo par sekund, ga nemudoma odpeljite ven, da opravi svoje. V kolikor zamudite, ste krivi sami in brez besed pospravite za njim. Zelo pa vam bo v pomoč rutinsko peljanje psa na potrebo, in sicer po vsakem večjem vznemirjenju ali igri, obroku ter dremežu oz. spancu. Mladičke je treba voziti ven tudi ponoči. V kolikor pa se zgodi nesreča, ste si krivi sami in nikakor to ni mladičkova krivda! To je tudi eden od razlogov, zakaj pes v obdobju mladiča nikoli nebi smel biti sam. 

dog, pee, outdoors-5029376.jpg

6. Socialne interakcije

Potreba, ki je najbolj kontroverzna še danes in pogosto napačno interpretirana. Pustiti mladičku, da se igra z vrstniki ali ne?

Tisti, ki hodite v klasično pasjo šolo z mladičkom, že veste koliko interakcije z vrstniki ima vaš mladiček vsako šolsko uro na tečaju. Ta se bolj bliža stopnji nič, kot pa veliko. Psi se preko igre učijo socialnih veščin! In pasjega bontona nebo nobenega mladiča nikoli boljše naučil človek, kot pa drug odrasel, umirjen, stabilen pes. Že zato, ker smo ljudje druga vrsta, z malo drugačno anatomijo in socialnimi pravili. Mladiček pa se z vrstniki uči pomembnih veščin, ki jih bo potreboval celo življenje. Zato moramo mladičkom omogočiti igro z vrstnikom, a pazite, da igra ne traja predolgo in vsebuje tudi elemente umirjanja in skupnega sprehoda. Sicer kuža res lahko poveže druge pse z vznemirjenjem in postane zafrustriran, ko gre mimo drugega psa na sprehodu, a ne more do njega.

mladiči, druženje, igra, sprehod, skupina,umirjanje, divjanje

“Problematičen” mladiček v resnici ni problematičen sam po sebi, ampak je to največkrat odraz nezagotavljanja ali pomanjkljivega zagotavljanja pasjih potreb. Za uravnoteženo življenje mladička in njegov razvoj v stabilnega odraslega psa je potrebna zagotovitev vseh pasjih potreb. V shemi, ki smo jo pripravili za Vas, je količina določenih potreb jasno prikazana na zelo preprost način in videli boste, kje se nahajajo kakšne potrebe in v kakšni količini. V praksi pa pogosto delamo ravno nasprotno. Veliko uvodno naštetih težav ( grizenje, skakanje, pobiranje s tal, grizenje povodca, rok,…) samo od sebe mine ali se zelo zmanjša, že ko zagotovite samo biološke potrebe. 

Za vse tiste, ki jih zanima več, smo pripravili tudi shemo s kratkimi opisi, kjer so predstavljene VSE POTREBE psa.

pasji mladiček
NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM