Stvari, na katere bodite pozorni pri izbiri pasje šole

pasja šola ljubljana

Obstajajo temelji, ki jih noben lastnik nikoli nebi smel preskočiti s psom in obstaja mnogo preveč pasjih šol, ki pse zgolj šolajo in ne vzgajajo.

Težko je napisati smernice pri izbiri pasje šole, saj vsaka šola vzame določeno komponento in jo vpne v svoj sistem šolanja. Žal pa se sistem “vzeti iz celote, kar mi paše”, ne konča dobro.

Ker pa živimo v potrošniškem kapitalizmu, kateremu ni mar za kvaliteto, ampak kvantiteto in je vse več odgovornosti na nas samih, se je vsak lastnik zase dolžan pozanimati, v kolikor želite dobro sebi in svojemu psu.

Za začetek...

  • Šolanje psa NI ENAKO vzgoji psa. Šolanje psa je učenje poslušnosti ( “sedi”, “lezi”, “prostor”, “čakaj”,..), trikov ( “daj tačko”, “zavrti se”,..) itd. Vzgoja psa je učenje psa za življenje in zajema celostno obravnavo živali- od njihovih fizičnih, psihičnih in čustvenih potreb pa vse do šolanja.

Poslušnosti lahko psa naučimo tudi, ko je starejši, če se zadaj skriva dovolj dobra motivacija, medtem ko pomanjkanje vzgoje skoraj vedno vodi v vedenjske težave, ki lahko tako lastnikom kot njihovim psom precej zagrenijo življenje.

  • Pazite se pasjih šol, kiizhajajo iz kinoloških društev, združenih v Kinološko zvezo Slovenije (KZS), kjer imajo inštruktorje, ki naj bi bili usposobljeni za šolanje (ne vzgojo!!) psov. Tako zvani licencirani KZS inštruktorji, ki pse ŠOLAJO, ne vzgajajo, se žal še vedno v glavnem poslužujejo averzivnih metod učenja psa, čigar glavni argument je največkrat dominantnost psa/ nadvlada/ vodja krdela/ alfa / izsiljevanje in podobno. V kolikor slišite takšne argumente, najpogosteje v primeru npr. skakanja psa na lastnika, renčanja pri odvzemu hrane, vlečenja na povodcu in podobno, se isti trenutek obrnite stran, saj se tak inštruktor poslužuje metod učenja, ki temeljijo na bolečini, strahu, ustrahovanju ali neprijetnosti psa.
  • Naj Vam bližina pasje šole ne pomeni tudi najboljše kakovosti, saj je le redko kdaj temu tako.
  • Obiski pasje šole samo znotraj poligona ( ograjenega travnika ). Za začetek je tak prostor odličen, saj predstavlja kontrolirano okolje, a žal psi živijo z nami, ne v izoliranem okolju, stran od vseh bolj pogostih dražljajev.
  • Celosten pristop do psa in ne zgolj učenje ukazov. 
  • Konstantno izobraževanje inštruktorjev. Pozanimajte se o kvalifikacijah in jih preverite. Ampak, ker papir zdrži vse, bodite pozorni na način dela s psom, počutje psa, argumentiranja uporabe tehnik pri (pre)vzgoji,… V kolikor je poslužuje fizične kazni, veste, da ste na napačnem naslovu. V Sloveniji nimamo urejene zakonodaje in predpisov, kdo vse lahko odpre pasjo šolo, nudi varstvo ali oskrbo psov. Pri pasjem hotelu/vrtcu so sicer prostorske omejitve, a to je tudi vse.
  • Ta točka je namenjena predvsem vsem tistim, ki kupujejo delovne pasme. V delovnih vodah zelo prideta do izraza lastnikova id in ego, superego največkrat ne obstaja. Zato so pritiski na pse toliko večji. Za razliko od psov ljubljenčkov oz. družnih psov, delovni psi največkrat živijo v ekstremnih razmerah življenja, dokler so sposobni opravljati neko delo. Ne govorimo o zadovoljevanju nagonov, temveč zadovoljevanju lastnikovega pohlepa.      Tudi mladički delovnih pasem si zaslužijo in bi morali imeti vzgojo enako kot mladički ljubljenčkov, saj je pri takšnih psih jasno koncentrirano razmišljanje ključnega pomena. Razlikovati bi se morali zgolj po nadaljnem šolanju. Mnogi prepotentni lastniki delovne pasme in nekateri inštruktorji sovražijo metode znanega Cesar Millana, a jih istočasno uporabljajo.
  • Stradanje psa za časa pasje šole je nedopustno, vedno in povsod! V kolikor začnejo s primerjavo volka in psa in istovetiti njun življenjski stil ( npr. » volk se nažre 1x/dan in včasih ne je po nekaj dni« ), je to skrajno opozorilo za Vas!
  • Tudi prevzgoje so poglavje zase in zelo odvisne od kooperativnosti lastnika z inštruktorjem ter časa. V kolikor veste, da ima vaš pes hude težave in dobite zagotovilo, da bodo le- te hitro odpravljene, bodite prepričani, da bodo na vašem psu uporabljene averzivne metode.

Protokoli kaznovanja so lahko zelo učinkoviti, a stres, ki ga povzročimo na tak način, lahko povzroči nastanek novih vedenjskih težav.

dog, sunset, evening

Kako poteka pasja šola Pasje Univerze?

V naši šoli pse predvsem VZGAJAMO, zelo malo jih šolamo. Psa lahko šolamo kasneje na željo lastnika. Dejstvo je, da je šolati psa precej lažje kot vzgojiti mladiča v odraslega zglednega pesjanarja. Uporabljamo opremo, ki mladičkom ne povzroča bolečine, pazimo na njihovo počutje in redno izobražujemo tako sebe kot lastnike na področju etologije in kliničnega behaviorizma.

Psi so čuteča bitja in nasilje nad njimi ni nikoli rešitev. V kolikor dobite občutek ali celo prepoznate, da je vašemu psu ali vam neprijetno, je pes konstantno pod stresom oz. ga situacija straši, naj bo to alarm, da takšna šola ni primerna zanj.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM