12 najpogostejših zmot o dominanci psov

znaki dominantnega psa

Spodaj si poglejte kratek video o mitih dominantnosti pri psih. 

V nadaljevanju je vsak mit podrobneje razdelan in razložen, zakaj temu ni tako.

1. "Pes dominira alfi, če spi na višjem položaju"

Vodja krdela naj bi imel pravico poležavati na najvišjih delih. Vzpenjanje na sedežno ali posteljo po logiki dominantnosti pomeni vzpenjanje po hierarhični lestvici.  To seveda ne drži, pravi razlog je UDOBJE. Tudi ljudje radi ležimo na udobnem ležišču, kajne? Drug razlog pa izhaja predvsem iz varnostnih razlogov. Na višjem položaju ima pes večji nadzor oz. pregled v primeru potencialne nevarnosti.

Če dovolimo psu na sedežno/ posteljo, ga obvezno naučimo, da se zna na ukaz tudi umakniti s sedežne/ postelje. Tako si zagotovimo, da kuža nebo razvil varovanja vira oz. čuvanja sedežne/postelje. Varovanje vira pri negotovih in plašnih psih, so večje. V kolikor ima vaš pes takšno vedenje že prisotno, ga NIKOLI fizično ne kaznujte, saj boste strah le še poglobili!

dominanten pes

2. "Alfa vedno poje prvi"

Normalen volčji trop sestavljata mama, oče in njuni potomci. Vlogo ”alfe” imata starša v tropu z namenom preživetja potomcev. Evolucijsko imajo vse živali, pa tudi nižje razviti organizmi, vedno tendenco preživetja svojih potomcev. S tem si starši zagotovijo prenos svojega dednega materiala naprej. Zato volčji mladiči jedo prvi. Če je hrane malo, mladiči jedo prvi. Če je hrane veliko, jedo hkrati vsi v tropu. Že lačnega mladička s takšno metodo spravljamo v hud akuten stres, ki se nemalokrat prevesi v kroničnega in pes razvije še večjo tendenco po varovanju hrane. Za tiste, ki še vedno verjamete v to teorijo, pa razmislite, kako zelo dosledni ste pri uveljavljanju svoje kontrole nad psom. Pomislite kaj počnete, ko psa nagradite s priboljškom za dobro opravljeno vedenje. Pojeste vsakič, preden privoščite košček hrane psu, tudi vi svoj piškot? Nekako zelo dvomim.

3. "Pes bo jedel, ko mu dovoli alfa"

Hrana je osnovna potreba vsakega živega bitja in nobenemu bitju nikoli nebi smela biti namerno odvzeta ali celo ultimat, v kolikor pes nečesa nebo naredil za vas. 

      4. ''Alfa si lasti vse, tudi hrano"

Podobna zmota kot v 3. točki, kjer “alfa” pogojuje kdaj, kaj in koliko bo pes jedel. S tem naj bi lastnik pokazal psu, da imam popoln nadzor nad njegovim življenjem –  tudi najbolj osnovno potrebo, brez katere ni preživetja.

5. "Alfa moti psa med obrokom"

Vse zgornje tri trditve so si zelo podobne in odličen recept za ustvarjanje nervoznega psa ob vsakem obroku. Kako prepoznamo takšno vedenje? 

  • goltanje hrane,
  • prenažiranje,
  • varovanje hrane ,
  • izogibanje hrane v prisotnosti drugih.

Varovanje hrane je najpogostejše ne zaželeno vedenje, kjer je pes označen za dominantnega. Zadaj je pravo čustvo STRAH, da bo ostal brez hrane. Postavite se v njihovo kožo, ko bi vam vsakič, ko ste zelo lačni, celo sestradani, nekdo vzel obrok ali bi morali zanj vedno nekaj narediti. Poleg tega pa nikoli nebi vedeli ali boste svoj obrok sploh lahko pojedli ( do konca ).

Tudi vam je neprijetno, če vas nekdo ”nadleguje” med hranjenjem. Do določene meje to vsi lahko prenašamo, ko pa je ta meja prekoračena, pa pogosto izbruhne jeza.

podreditev psa

6. "Ob prekršku damo psa v podrejeni položaj"

V svetu volkov takšen prisilen pristop sploh ni bil opisan. Zakaj? – Ker volkovi varčujejo z energijo     ( boj zahteva veliko), med seboj razčistijo na bolj eleganten način. Podrejena žival se SAMA uleže na hrbet in kaže miritvene signale živali, ki kaže opozorilne / agresivne signale. Zgodba je enaka med zdravimi stabilnimi psmi. Najbolj očitno to vidimo pri mladičkih; mladička noben pes ne prisili v ležeč položaj na hrbtu, kjer izpostavijo najbolj  ranljiv del ( trebuh ), poleg tega pa ni prisotne nobene bolečine. 

V pasjem svetu je izpostavljanje trebuha zelo močan miritveni signal in ga psi razumejo že od malih nog.  Metanje, obračanje psa na hrbet ter vpitje, je z vidika psa skrajno strašljivo in seveda boleče.

V primerno vzgojenih in socializiranih leglih bodite pozorni med igro sorojencev. ”Stabilen” mladiček bo prenehal z igro isti trenutek, ko bo videl, da se je drugi mladiček vrgel na hrbet in kaže tudi druge miritvene signale.

7. "Alfa vedno začne in konča igro"

Pred leti sem od priznanega slovenskega kinologa, ki je poznan predvsem v pasjem športu IGP, dobila odgovor kdaj se igrati s psom, ki se je glasil takole: ‘’ S psom se vedno igraš in igro spodbujaš, če si jo pes zaželi. Igro začneš in končaš samo, če je pes dominanten.’’ Danes vem kaj predvsem PREVEČ igre naredi psu psihično in fizično. Igra seveda nima nikakršne veze s samo teorijo o dominanci psov, vendar lahko pes razvije varovanje igrače ali  lastnika, s katerim se igra.

8. "Alfa gre vedno prvi skozi vrata"

Pes nebo razumel, da greste vi pred njim skozi vrata, ker kažete s tem premoč nad psom. Počakal bo pred vrati v kolikor ga boste tega naučili. Še ena stvar, ki nima nikakršne veze s teorijo o dominanci. V naravi bolj izkušeni, starejši volkovi pregledajo potencialno nevaren teren; če mlajši volkovi prinesejo svoj nos zraven, jih starejši zato ne kaznujejo niti ne hodijo za njimi. Vendar je to koristna stvar, v kolikor imamo psa z vedenjskimi težavami, mladička oz. psa, ki ne pozna/ ne upošteva pravil. Ljudje imamo vlogo starejših volkov- pregledamo teren, če je varen za našega psa. Nihče si ne želi, da bi pes skoči na cesto in povzročil prometno nesrečo.

pes vleče na povodcu

9. "Alfa določa potek sprehoda"

Sprehodi bi morali biti v prvi vrsti namenjeni psu in ne človeku,  da potešimo pasje osnovne potrebe in spodbujamo vsa njihova naravna vedenja. Žal pa še prevečkrat sprehodi še danes izgledajo, tako da se lastniku vedno nekam mudi. Pes mora uživati v sprehodu. To pa  ne pomeni vedno teka in igre z lastnikom, kot si večina predstavlja sprehod. Psu se bo zdel sprehod ”popoln”, v kolikor mu bomo omogočili, da se giba po lastni želji in tempu, raziskuje, če najde kaj zanimivega, se ustavi, če zavoha/opazi kaj zanimivega, se izogiba situacijam, ki so zanj neprijetne ali stresne itd. Psu sledite na sprehodu v kolikor je to zanj varno in vanj čim manj posegajte tekom sprehoda.

Zamislite si, kako se počuti pes, kateremu se nikoli na nobenem sprehodu  celo življenje ne pusti, da kaj povoha, razišče, bog ne daj, da koplje po zemlji ali se povalja v nečem ( velikokrat za ljudi ogabnim stvarem).

10. "Pes vedno hodi ob/za alfa"

V naravi spredaj, zadaj, levo, desno nima nobene veze s hierarhijo in ravno tako nima  med sprehodom. Utopično si je zadati cilj, da bo pes na vsakem sprehodu hodil striktno ob lastniku cel čas. Ukaz ”poleg” je eno od ”pravil”, ki si jih je izmislil človek, da je njemu lažje in nikakor to ni pasje naravno vedenje.  Zmota je tesno povezana s prejšnjo zmoto, kjer ”alfa določa potek sprehoda”. Psu pustimo (če je le mogoče), da se odloči, po kateri poti želi, kako pogosto ter za koliko časa se želi ustaviti.

vlečenje na povodcu

11. "Pes, ki vleče, je dominanten"

To seveda ne drži, obstaja zalo preprosta in logična razlaga za to, in sicer psi nas vlečejo na povodcu, ker jim sledimo. In seveda se tako vedenje okrepi z vsakim sprehodom mladička.

12. "Dominanten pes pogosto urinira"

Uriniranje, predvsem samcev, je pogosto vedenje, ki ga imenujemo markiranje oz. označevanje. Bolj pogosto je tudi pri gonečih samicah, sicer iz reprodukcijskega vidika, kjer puščajo ‘’sporočilo’’ samcu, da je v obdobju gonitve.

Včasih, še posebej, ko se zbere več psov na kupu, vidimo lulanje enega čez drugega. To ni znak rangiranja med psmi, ampak  skupna socialna dejavnost.  ‘’Ko se ljudje srečujemo, gremo na kavico, ko se psi srečajo, gredo na  lulanje. ‘’

Prepogosto uriniranje je lahko tudi znak stresa ali kakšne patologije ( bolezni urinarnega trakta itd. )

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM