Moj pes ve, da je kriv. Pa res ve?

Eden od mnogih primerov reakcij psa, ko se lastnik razburi, ker je pes nekaj, česar ne bi smel, uničil. 

Ali pes razume, da je naredil nekaj narobe, se počuti krivega?

Vsi smo že kdaj doživeli “smešna” vedenja psa, ko je zgrizel oziroma uničil nekaj, česar nebi smel, kajne? Danes vemo, da pes v takšni situaciji izkazuje miritvene signale in stresne signale, saj se je njegov lastnik pošteno razburil.

Na zgornjem posnetku lahko vidite cel nabor izražanja miritvenih in stresnih signalov psa. Pes ne ve, da je nekaj narobe naredil, vaša reakcija pa mu daje vedeti, da mora pomiriti situacijo preko izražanja le- teh signalov. 

Zato danes že ptice na veji čivkajo, da mladička, ki ima nesrečo z opravljanjem potrebe v hiši, nikoli fizično ali psihično ne kaznujemo, temveč umirjeno pospravimo za njim in ga ne silimo k izražanju miritvenih signalov.  

Na mnogih posnetih na spletu in morda tudi pri vašem psu lahko opazite v takšnih situacijah vedenja, kot so kazanje zob, valjanje po tleh, plazenje po tleh, zamrznitev, beg, skrivanje- v tem primeru to seveda niso agresivni / opozorilni signali, temveč eden od odzivov adrenalina- stresnega hormona, ki  se lahko “brani” tudi tako, da osebek izraža nadomestna vedenja ( s tem želi preusmeriti pozornost ). O odzivu telesa na stresne hormone, si preberite zelo kratek odsek v mojem članku o dominanci psov.  Mahajoč rep je vedno znak vznemirjenja ( vznemirjenje pa je stresno stanje in je lahko pozitivno ali negativno ).

Zakaj sploh začne izražati miritvene signale? 

Malo pobrskajte po spominu, kakšen je bil vaš prvi odziv v takšni situaciji. Ko je kuža prvič nekaj uničil in ste to odkrili, je ves vesel pritekel do vas, kajne? Katera je bila prva stvar, ki je vam padla v oko, ko ste stopili v prostor poln razdejanja in kakšen je bil vaš prvi odziv? Je bil to vesel pes ali npr. uničeni novi čevlji? Ste se takrat močno razburili in začeli psa kritizirati, zakaj je naredil, kar je naredil že nekaj časa nazaj ali ste se posvetili veselemu psu, ki vas je nestrpno čakal?

Pes je vaš prvi zelo buren odziv in npr. uničen dotični predmet lahko povezal skupaj. Pes si ni zapomnil, niti ugotovil, da ga vi kregate zaradi nečesa, kar je naredil eno uro nazaj. Pes živi za trenutek, večina njegovega spomina bazira na  asociacijah, izkušnjah in ponovitvah. Preko njih se uči ravno tako kot ljudje. Zato psa ni smiselno kregati, če kdaj ušpiči nekaj, česar nebi smel.

kaznovanje psa

Stiska ali "slaba vest" psa?

Ne glede na to, kako smešni se vam zdijo ali so se vam zdeli odzivi psa, so to v resnici (v pasji glavi) že hude stiske. Postavite se v kožo psa: Pes neuspešno uporablja miritvene signale, da bi pomiril lastnika, ki so še kar naprej razburja in ga krega, kar sčasoma lahko vodi v frustracijo in seveda kroničen stres. Vzroki za dejanja, ki jih pes počne                ( uničevanje stvari ) in vam niso všeč, so pa spet številni. Eden najpogostejših je strah ( npr. ločitvena tesnoba), nezagotavljanje osnovnih potreb ( žvečenje, kopanje..), obdobje rasti stalnih zob, itd.     

Kot za vsako drugo neželeno vedenje, je tudi tu potrebno poiskati vzrok. Uničevanje stvari je samo posledica nečesa in s kaznovanjem, razburjanjem nad psom ne boste rešili ničesar.  

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM