Mentalna zaposlitev kot obrok?

obogatitveno okolje

V zadnjih letih je že sama misel o hranjenju psov iz posode postala skoraj sramotna zaradi naraščajoče priljubljenosti alternativnih možnosti hranjenja, kot so interaktivne igrače za pse in podloge za lizanje, ki si prizadevajo zagotoviti obogatitev med obroki ali zaradi popularnega hranjenja izključno iz roke. Toda ali je vedno najbolje, da se odrečete pasji skledi?

Premik v miselnosti, k zagotavljanju dodatne obogatitve za naše pse, je sijajen. Spoznanje, da psi potrebujejo “izhode” za naravno vedenje, da lahko vsakodnevno zadovoljujejo svoje čustvene, fizične, mentalne in socialne potrebe, je naredilo veliko dobrega za pse in njihove družine. Tudi sami, kot strokovnjaki, vidimo, kako to vpliva na dobro počutje in vedenje psov. Vendar….

Ali smo šli predaleč?

S popolno opustitvijo hranjenja iz posode lahko rečemo, da morajo naši psi delati v določeni meri za vsak obrok. Ne glede na to, ali je to hrana v interaktivni igrači, ki jo morajo rešiti, da pridejo do hrane, trenirajo z nami trike/ poslušnost ali morajo z nosom iskati raztreseno hrano po šnofki ali v  travi. Vsakič, ko želijo dostopati do hrane, je s tem povezana dejavnost.

327299743_944914309810716_2076666512657480609_n

Če k temu dodamo še trend ustvarjanja vse bolj zapletenih dejavnosti, tako da igre za obogatitev trajajo dlje časa, mislim, da smo na nevarnem področju, ki lahko začne negativno vplivati na dobro počutje psov. Verjamem, da to željo po dolgotrajnejši obogatitvi spodbuja želja, da bi se naši psi zabavali dlje časa, vendar vidim tudi, da se to izkorišča kot način, da si skrbniki, ki imajo težave s pretirano energičnim vedenjem svojega psa, privoščijo odmor, medtem ko njihov pes nekaj počne.

Vzroki

Obstaja veliko razlogov, zakaj so psi lahko preveč vzburjeni in pogosto lahko zagotavljanje naravnih vedenj resnično pomaga. Obogatitev hrane je lahko eden od teh, vendar želimo pogledati tudi širšo sliko, da bi razumeli, ali obstajajo drugi osnovni vzroki za vedenja, ki jih je treba preučiti. Le redko je rešitev, da naše pse fizično ali psihično utrudimo.

Ideja, da so dolgotrajnejše miselne/ obogatitvene igre nekako boljše, je zelo zgrešena, še posebej na prazen želodec - obogatitev bi morala bogatiti, namen ustvarjanja dolgotrajnejših miselnih iger pa lahko vodi v frustracijo.

Vedno se moramo vprašati, ali aktivnosti, ki smo jih zastavili, izpolnjujejo cilj obogatitvene izkušnje našega psa ali je to postalo nekaj drugega.

Postavite se v kožo vašega psa

Predstavljajte si, da ste lačni in se s partnerjem odpravite v restavracijo.  Preden vam natakar prinese obrok, vas prosi, da sestavite rubikovo kocko. Kako bi se počutili? Morda bi bili sprva razdraženi, vendar bi se to lahko spremenilo v vse večjo frustracijo ali celo jezo, ko bi se trudili dokončati uganko, medtem ko bi bila vaša hrana izven dosega.

Če ste lačni in poskušate rešiti rubikovo kocko, bo vašo učinkovitost oviral nizek krvni sladkor, kar posledično ovira vašo sposobnost koncentracije in učinkovite obdelave informacij.

Kakšna bi bila ta izkušnja na splošno? Ali bi si sploh še želeli vrniti v restavracijo? Kako bi to vplivalo na vaša čustva do partnerja, če bi vsakič, ko bi šli ven jest, morali rešiti neko uganko, preden bi prispela vaša hrana?

Če pomislite na to v človeškem scenariju, se zdi kot norost, toda v resnici to zahtevamo od naših psov, če vsak čas obroka vključuje miselne igre ali na nek način psi delajo za svojo hrano. Je to zanje res “bogata” izkušnja? Mislim, da je vaš odgovor, odvisno od…

Kaj je najboljše za naše pse in kaj jim daje najbolj bogato izkušnjo, je kot vedno, odvisno od posameznika.

Nekateri psi radi rešujejo probleme, drugi pa postanejo zelo hitro zafrustrirani, obupajo itd. Nekateri psi so bolj optimistični ali vzdržljivi in lahko dlje časa vztrajajo pri stvareh, preden pokažejo znake, da jim je neka dejavnost že psihično  prenaporna, spet drugi pa se zdijo hitro nestrpni in imajo večjo tendenco, da se zatakne pri delu s hrano.

Kako torej vemo, kaj je prav za vsakega psa?

Nekaj preprostih idej, kako lahko pripravimo psa na to, da bo uspešen (v življenju):

  • Psu dajte vedno minimalno 1 obrok iz posode. Psihološki učinek pri psu je sledeč: lahko poje obrok/e v miru, ne da bi mu bilo treba za to prej narediti kaj posebnega. To bo tudi zagotovilo, da pes nebo ostal lačen in bo večja verjetnost, da bodo obogatitvene ali miselne in interaktivne igre, resnično potešile čustvene, fizične, mentalne in socialne potrebe psa.

  • Če načrtujete trening s psom ali se odpravljate v pasjo šolo na tečaj, dajte svojemu psu prej priložnost, da samostojno poje nekaj pripravljene količine hrane, preden greste, namesto da ga pripeljete lačnega. Psihološki učinek pri psu: to jih spodbudi k boljšim kognitivnim odločitvam in vodi k bolj koristni izkušnji za vaju oba. Ne pozabite, da obstaja veliko zabavnih alternativnih načinov za motiviranje vašega psa med treningom, tako da se vam ni treba zanašati le na hrano.

  • Dajte svojemu psu (občasno) izbiro med obroki. Postavite izbor možnosti različnih obrokov, vključno z “brezplačnim” dostopom do hrane v skledi, preprosto igro za obogatitev, kot je šnofka ali podloga za lizanje, in nato nekaj bolj zahtevnega, kot je interaktivna igra ali priložnost, da se nauči novega trikca ali ukaza.      Psihološki učinek pri psu: to bo vašemu psu omogočilo, da izbere, ali je razpoložen za nekaj bolj zahtevnega ali pa želi v tem času preprosto dostop do hrane. Ali obstajajo kakšne dejavnosti, ki jih vaš pes hitro opusti ali se jim popolnoma izogiba. Ali vaš pes ob različnih časih izbira različne možnosti. Njihove želje se lahko med drugim razlikujejo glede na lakoto, utrujenost, druge izkušnje, ki so jih imeli čez dan, ali kako dobro se počutijo. In njihovo izbiro tudi upoštevajte! Pozornost na izbiro vašega psa lahko razkrije veliko informacij.

  • Ocenite težavnost katerekoli obogatitvene igre glede na vašega psa. Bolj zapletene uganke niso tudi vedno najbolj bogate. Psihološki učinek pri psu: s tem želite zagotoviti, da vaš pes uživa v izkušnji, posledično se mu veča samozavest, gradite boljši odnos s psom in vam kuža še bolj zaupa. Začnite z enostavnimi igrami in nadgradite do bolj zapletenih možnosti. Poleg težavnih miselnih iger lahko vedno ponudite tudi hrano v posodi in s tem zagotovite, da se vaš pes odloči za miselno igro, ker je zanj prijetna in ne samo zato, ker je lačen.
delo z nosom, pasji nos, tečaj, pasja šola

Zagotavljanje obogatitve s hrano je lahko resnično koristno za naše pse, če se izvaja na načine, ki so prilagojeni vsakemu posamezniku, vendar želimo vedno zagotoviti, da zadostimo temeljnim potrebam našega psa. To pa naredimo tako, da zagotovimo zadosten prost dostop do hrane brez kakršnihkoli zahtev, da morajo nekaj narediti za to. 

Nikakor se ne odpovejte hranjunju psa iz posode. Namesto tega bodite pozorni in obzirni na individualne potrebe svojega psa pri načinih, kako mu zagotovite hrano! Nekaj idej za mentalno zaposlitev, si lahko pogledate tukaj.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM