Psa, ki renči, se nikoli ne kaznuje ali ignorira

agresija pri psu

Pasja komunikacija

Ko govorimo o pasji komunikaciji, večina najprej pomisli na telesno govorico, redko kdo omeni vokalizacijo, vonj ipd.

Vokalizacija je normalen del pasje komunikacije in renčanje je v repertoriju vsakega psa. Renčanje uporabljajo psi v različnih kontekstih in čustvenih stanjih.

Različni tipi renčanja

Niso vsa renčanja “negativna”. Nekatera renčanja so renčanja med igro, renčanja iskanja pozornosti, renčanja, ki iščejo užitek ali renčanja zaradi razočaranja. Vsa lahko zvenijo nekoliko drugače in so lahko edinstvena za določenega psa. Vendar v tem članku nebom govorila o različnih vrstah renčanja, ampak o opozorilnem oziroma agresivnem renčanju, ki ga ljudje najpogosteje ne tolerirajo in nezavedno ali zavedno kaznujejo.

Izogib konfliktu in njegov pomen

Če bi vsako živo bitje ( ne glede na vrsto )  v stresnih situacijah vedno, takoj, brez opozorila, izbralo boj pred begom, bi živalska vrsta sčasoma izumrla. Zakaj? – Ker v naravi vsak boj pomeni tudi potencialno smrt. Tam ni veterinarjev, ni zdravil, ki bi preprečile sepso zaradi škodljivih mikroorganizmov, ki bi jih žival v boju preko zob, krempljev zanesla v telo živali, s katero se bori. Zato so tudi psi, tako kot ostale vrste, ki živijo v skupinah, razvili sistem komunikacije, kjer lahko že z razdalje jasno opozorijo drugo živo bitje v bližini, da naj se ji ne približuje, saj bodo drugače posledice.

Dokler bo renčanje osebek ( pes, maček, človek,..) v okolju upošteval, pes nebo ugriznil.

Je del komunikacije, podkategorija vokalizacije, tako kot cviljenje, različni tipi laježev, zavijanje, …

Pes renči na zadnji stopnji, pred ugrizom, ker se ŠE VEDNO želi izogniti potencialnemu konfliktu.

puppy-g481396302_1920
Vsakemu psu je renčanje prirojen del komunikacije in je zelo pomemben del komuniciranja z okolico, ki ga moramo upoštevati. Na ta način nam zagotovijo zgodnje opozorilo, namesto ugriza.

Renčanje ima različne pomene, kot opozorilo, pa pogosto pomeni, da se pes počuti ogroženega, prestrašenega, tesnobnega, mu je zelo neprijetno oz. je pod (hudim) stresom.

Običajen odziv človeka

Ko pes (za)renči, morda celo na nas, je naravni človeški odziv običajno paničen, lahko smo užaljeni in morda celo jezni. Mnogi se globoko v sebi v resnici za trenutek prestrašimo. V glavi se nam motajo misli, kot so: “psi se morajo naučiti, da ne smejo renčati/ renčanje je slabo/ nesprejemljivo/ name pes nebo renčal/ renčanje je problem in ga je treba kaznovati, da se pes nauči, da je to narobe, nespoštljivo in da tega ne sme nikoli več ponoviti”, kajne?

agresija,pes,prevzgoja

Pogosto tudi pasji inštruktorji in vedenjski svetovalci uporabljajo takšne fraze, ki lastnike le prestrašijo in običajno sledi brezpogojno kaznovanje le-tega. Vse skupaj pa podprejo z ovrženo teorijo dominance.

NE, to ne more biti dlje od resnice! Pes, ki renči, nam je pravkar posredoval zelo dragocen komunikacijski signal. Na svoj način nam je le sporočil, kako se takrat počuti, ne da bi se zatekel k ugrizu.

Psi uporabljajo renčanje, da bi se izognili ugrizu, ne da bi ga sprožili. Če bi bilo obratno res, se psi z lahkoto ne bi niti potrudili z renčanjem in bi takoj ugriznili.

Kaznovanje renčanja

Če psa fizično ali psihično kaznujemo, takrat ko zarenči, nivo stresnih hormonov še dodatno naraste in ko pes nivoja stresa v telesu nemore več kontrolirati, to največkrat izbruhne v obliki ugriza. Dolgoročno boste s kaznijo vedno dosegli enako posledico- pes bo ugriznil “brez opozorila”, v kolikor se bo vsako renčanje dosledno zatiralo oz. kaznovalo ali ignoriralo.

 

Ker pa se danes radi poslužujemo hitrih rešitev in renčanje kaznujemo, pes sicer lahko neha renčati, vendar s tem nikakor ne naslovite vzroka in negativna čustva psa samo še poglobite.

Pes govori z velikimi črkami

Renčanje je pasji način, s katerim reče “prosim nehaj”, “drži se proč od mene”, “pojdi proč”, “to mi ni prijetno oz. počutim se ogroženega”, “to je moje, pojdi stran”. 

Pes, ki renči iz opozorila, se zelo trudi sporazumevati in kaznovanje to sposobnost komunikacije zatre. Kazen ne spremeni stopnje neugodja psa; ustvarja več stresa in pes se bo počutil bolj ogroženega.

dog, growl, window-4524230.jpg

Renčanje ni problem. Renčanje je posledica in simptom težave. Pes, ki ugrizne brez opozorila, je veliko resnejši problem kot pes, ki renči, a ne ugrizne.

Preventiva

Poiščite še vse druge zgodnje opozorilne in stresne signale, ki se lahko pojavijo pred renčanjem. Prepoznajte in upoštevajte vzroke, zakaj se vaš pes počuti ogroženega in v prvi vrsti ustvarite primerno razdaljo med svojim psom in vsem, kar ga sproži.

Bodite hvaležni za “dar” renčanja – ponuja nam priložnost, da odpravimo vzrok in preprečimo ugriz.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM