Kako navadimo psa na kletko

pes v kletki

Smo mnenja, da bi vsak pes danes moral poznati hišni boks/ kletko zaradi morebitnih veterinarskih hospitalizacij in varnega transporta ( v avtu, avionu,..). Nikakor pa ne zagovarjamo rednega vsakodnevnega zapiranja psa v kletko tekom vaše večurne odsotnosti, pri odpravljanju neželenih vedenj itd.

Če bo psu kletka predstavljena na pozitiven način, bo predstavljala psu veliko manjši stres.

Kdaj začnemo?

Predlagamo, da začnete že pri mladičku, če nič drugega, že zaradi transporta k veterinarju. Navajanja se lotimo takrat, ko imamo čas in nismo pod časovnim pritiskom. Ne pozabite, pes ne razume vaše ideje časovnega okvirja, do kdaj bi moral osvojiti kletko.

dog, puppy, cute-1443468.jpg

Dejavniki uspešnosti

Kako hitro se bo pes navadil na kletko je odvisno od večih dejavnikov, med drugim karakterja psa, izkušenj iz preteklosti, njegove zaupljivosti, naše potrpežljivosti, časa, ki ga temu posvetimo, doslednosti in razumevanja osnovnih potreb psa.

Intervali navajanja

welsh corgi pembroke, sight, corgi-4232496.jpg

Prepogoste ali preredke ponovitve ne bodo dale zadovoljivega rezultata. Svetujem vadbo 3-5x na teden po le nekaj minut na dan.

Postopek

Psi so v osnovi zelo radovedna bitja in radi raziskujejo- naj bo kletka še ena novost.

Odprto kletko postavimo ob steno, kjer nebo v neposredni bližini psa. Psu pustimo, da se predmetu sam približa s svojo hitrostjo in se še vedno počuti udobno. Na dno kovinske kletke položite odejo, da se kuža, ob tem, ko stopi vanjo, ne ustraši ropota. Če pes takrat ne želi stika s kletko, mu pustite, da se ji izogne. Naj tam stoji, vi pa se ne obremenjujte preveč s tem.

Bolj kot boste potrpežljivi s psom na začetku navajanja, bolj vam bo kuža zaupal in posledično bo bolj samozavesten.

Ko vidimo, da je psu udobno v bližini kletke, lahko vržete vanjo in okoli nje, nekaj koščkov hrane. Tudi v tej fazi psa NE silimo v nič. Pustimo ga, da sam vzame hrano, ko bo na to pripravljen.

20220812_201506

Nato posujemo malo več hrane v kletko ali damo v kletko žvečiljko, lahko tudi najljubšo igračo. Ko opazite, da se kuža počuti udobno tudi v kletki, se celo uleže vanjo, se usedete poleg kletke, primete za vratca in jih nekajkrat priprete- ne zapiramo jih še! V kolikor pes ne pokaže nobene reakcije, kletko za trenutek zapremo in takoj spet odpremo. 

20220812_201439

1.

20220812_201711

2.

3.

Ponovimo nekajkrat in ob vsakem uspehu podaljšujemo čas zaprtih vratc. Vedno odpremo vratca PREDEN pes pokaže kakršnokoli reakcijo, dokonca poje svojo žvečiljko, hrano ali izkazuje nelagodje.

4.

Ko pes sproščeno in udobno leži v kletki nekaj minut pri zaprtih vratcih, mi pa sedimo poleg kletke, da nas kuža cel čas lahko vidi, se začnemo odmikati. Tudi tega se lotimo postopoma. Najprej le vstanemo in se takoj usedemo nazaj. Nato vstanemo, stopimo 1 korak stran in pridemo takoj nazaj. Nato podaljšujemo število korakov stran od kletke, s tem, da se vsakič takoj vrnemo nazaj. 

Počutje oz. opazovanje psa je ključnega pomena, saj nam pove, kolikokrat bomo morali vajo odmikanja ponoviti.
20220812_202219

V kolikor vidite, da je pes sproščen, lahko z oddaljevanjem napredujete hitreje. V kolikor pa ne vidite popolne sproščenosti psa, pa vadite oddaljenost do te točke, da je še lahko pes pozoren na vas, a sproščen. Šele, ko nas pes ignorira pri oddaljevanju in vračanju, lahko razdaljo povečamo.

Zdravi psi so v prvi vrsti vizualna bitja

Za večino psov je zadnja stopnja navajanja na kletko najtežja, saj se moramo umakniti iz vidnega polja psa. Seveda to prakticiramo šele takrat, ko je pes v kletki popolnoma sproščen in se lahko sprehajamo in počnemo stvari v prostoru, v katerem stoji kletka. Prav tako se umikanja izven vidnega polja psa lotimo postopoma, kot za vse prejšnje stopnje do sedaj. 

Na začetku izginemo le za sekundo in se takoj vrnemo nazaj. Nato počasi podaljšujemo do minute. Še vedno velja enako pravilo: pes se mora v kletki počutiti sproščeno in ne sme izkazovati znakov strahu!

Velikost kletke

Pri nakupu kletke imejte v mislih približno končno velikost psa. V kletki mora biti dovolj prostora, da lahko pes stoji z dvignjeno glavo, se brez težav obrne in udobno uleže. Na dnu naj bo vedno nedrseča podlaga. Zelo bodite pozorni tudi, kam jo postavite, saj pozimi zapiranje v kletko psa s poddlako ob toplotni vir npr.radiator, peč, … ko je ta vroč, povzroči hud toplotni stres.

Uspeh

boxer v boxu

Ko kuža uspe sproščeno počakati v kletki brez težav vsaj pol ure, smo bili uspešni pri navajanju na kletko. 

Kletko lahko prestavimo kasneje tudi v avto, s tem, da je pes bil že predhodno navajen vožnje z avtom. V kolikor boste kletko obdržali, je dobro, da jo prestavite v miren, tih prostor, kamor se kuža lahko umakne, če želi.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM