Prvi koraki pri posvojenem psu

posvojitev psa

Eno od najbolj plemenitih dejanj, ki jih človek lahko naredi, je definitivno posvojitev psa iz zavetišča ali drugih organizacij ( društev, zavodov,..), ki rešujejo pse iz neprimernih, obupnih razmer.

Vendar pa nekateri posvojitelji enostavno pričakujejo preveč od svojih novih štirinožih prijateljev. Mnogi psi so rešeni iz zelo hudih razmer, takšnih, kot si jih lahko zamisli le redko kdo in s seboj lahko prinesejo travme. Izkušnje in zgodovina sta zelo različni; nekaterih psov se slabe izkušnje skoraj ne dotaknejo, spet drugi pa razvijejo vedenjske težave.  A to vzamete v zakup, če posvojite rešenčka! Govorimo o psihičnih, emocionalnih in tudi fizičnih poškodbah, ki jih nekateri rešenčki lahko utrpijo.

V kolikor razmišljate o posvojitvi psa, smo za čim manj nesporazumov v prihodnje ( vrnitev v zavetišče ), sestavili članek na temo posvojitve psa ( mladiča, pubertetnika, odraslega ali starega ). Če pa vseeno potrebujete pomoč, smo vam na voljo na info@pasjauniverza.si.

Stvari, ki jih pes najbolj potrebuje (celo življenje). To seveda velja za VSE pse, brez izjeme.

1. Primerno okolje

Vsak pes potrebuje svoj (osebni) prostor. Nasplošno so kužki zadovoljni v varnem okolju, stran od neposredne svetlobe z udobno posteljo v tihem prostoru. Psi potrebujejo cca. 16 ur spanja na dan. Med spanjem se možgani in telo regenerirata, koncentracija stresnih hormonov pada in posledično se pes pomirja.  Le spočit, naspan kuža bo družaben in sposoben učenja. Kakovosten spanec rešenčka je ključnega pomena. Le tega pa brez občutka varnosti nebo.

Občutek varnosti pa pes med drugim dobi tudi tako, da ga med spanjem ne pustite samega in ima možnost različnih lokacij spanja.

dog, floor, waiting-2579874.jpg
sea, water, woman-5307255.jpg

2. Dnevna rutina

Tako kot ljudje, tudi psi postanejo nemirni, če jih predolgo pustimo same (še posebej v pričakovanju). Za dobro počutje psa je pomembno, da ima načrtovano dnevno rutino. To je še posebej pomembno za negotove, plašne pse, ki pridejo v novo okolje in imajo nizko samozavest. Predvidljivost v življenju psa, mu vliva pogum in samozavest.

3. Uravnotežena prehrana

Četudi imamo danes na trgu ogromno različnih znamk suhe hrane, je še vedno najbolj zdrav sveže pripravljen obrok. V kolikor kupujete suho hrano, pazite, da je le -ta kakovostna. Seveda pa bodite pozorni pri določenih živilih, ki so za psa celo škodljiva npr. čokolada.

dog, pet, food-5504866.jpg

4. Vzgoja

Vljuden pes naredi vsakega lastnika ponosnega in veselega, kajne? Jasna in dosledna vzgoja bosta psu zagotovila varnost in predvsem vljudno vedenje v prisotnosti drugih psov. Vendar bo za zavetiškega psa, še dovolj časa, ko bo ustrezno navajen novega okolja in bo dobro spočit. Ne pozabite, utrujen in nervozen pes, se ne bo mogel učiti oz. bo naučeno hitro pozabil.

5. Veterinar

Svojega novega psa morate po trenutni slovenski zakonodaji v 7 dneh od premika pri pooblaščeni veterinarski organizaciji prepisati nase. Poskrbite, da je kuža zdrav.

vet, animal, illustration-1660623.jpg

Prav je, da pred posvojitvijo poskušate dobiti čimveč informacij o psu, ki vas zanima oz. bi bil za vas primeren. Vzorno zavetišče vam bo podalo čimveč informacij o psu, kolikor je le možno in vam svetovali, kateri pes bi bil najbolj primeren za vas. V kolikor vas bo zamikal določen kuža, se obvezno pozanimajte o:

 • Pasmi psa ( v kolikor ni mešanec oz. izrazito kaže določena vedenja, značilna za neko pasmo )
 • Kako se kuža vede v zavetišču ( nasplošno, v prisotnosti psov, ljudi,..)
 • Izvoru – iz kje in v kakšnih pogojih je bil najden
 • Priporočilih zavetišča za čim boljšo asimilacijo psa v novem domu

Zelo pomembno je, da ste pripravljeni!

Žal nobeno zavetišče nemore popolnoma posnemati vseh prednosti dobrega doma. Odlično razumevanje pasjega (trenutnega) počutja – fizičnega in mentalnega, bo obema zelo olajšal prehod iz zavetišča v nov ljubeč dom.

animal welfare, dog, locked-1116194.jpg

Dobro podučen lastnik in sproščen pes imata veliko večjo možnost ustvarjanja močnega, spoštljivega, dolgotrajnega odnosa, kar posledično zmanjša možnost, da se bo kuža vrnil v zavetišče.

Zato si prosim vzemite nekaj minut časa in si preberite bistvene stvari za uspešen začetek vašega sobivanja z novim družinskim članom. 

Kuža vam bo hvaležen.

Kako pripraviti svoj dom na rešenčka?

Lokacija spanja in hranjenja

Sčasoma bo pes sam našel območja v hiši, kjer se počuti najbolj varno in lahko v miru spi. Ko boste prepoznali vzorec lokacij spanja/ počitka psa, se prepričajte, da imate vse, kar potrebujete, da ustvarite psu ta območja udobna (npr. pasje postelje, blazine in odeje). Enako velja za hranjenje. Poiščite miren kraj, kjer bo kuža vedno lahko v miru pojedel vsak obrok.

dog, puppy, animal-2590292.jpg
vzgoja mladiča, pasja šola

Drugi psi

Če že imate psa v gospodinjstvu, se ponavadi svetuje posvojitev psa nasprotnega spola ali višje starosti v primerjavi s psom, ki že biva pri vas. Ni pa nič 100% in se lahko psa tudi v “drugačni kombinaciji” odlično ujameta.

Takšni psi se morajo VEDNO najprej spoznati na nevtralnem območju z umirjenim in vljudnim spoznavanjem, preden pripeljete  rešenčka domov. Tu je poznavanje pasjega bontona in telesne govorice ključno! 

Pojdite na umirjen, počasen sprehod. Ko boste prepričani, da se oba psa dobro počutita, jima šele lahko dovolite, da se povohata. Če tega ne želita, ju nikakor ne silite. Nekateri psi potrebujejo več časa, celo več sprehodov, preden bodo lahko živeli skupaj. BIstvo je, da pri spoznavanju NE HITIMO in novega psa ne pripeljemo domov, brez, da bi se prej spoznala/i. Izogibajte se tekmovalnim situacijam ( deljeno hranjenje, igre,..). V kolikor ne boste upoštevali zgoraj naštetnih nasvetov, lahko pride do težav.

Otroci in krhki predmeti

Če imate otroke, jim nikoli nikakor NE pustite blizu rešenčka brez nadzora, dokler se kuža navaja na novo okolje. Pojasnite jim, da je pomembno, da psa NE motijo preveč, še posebej, ko je obrok, žvečiljke ali spi. Prav tako svetujemo, da umaknete vse krhke predmete, ki bi se lahko poškodovali v vseh prostorih, v katere bo kuža imel dostop. Tako se boste izognili nesrečam.

kid, dog, outdoors-5718703.jpg

Oprema

Zelo priporočamo udobno H oprsnico in dolg povodec. Bistven je ohlapen, nenapet povodec med samim sprehodom, saj omogoča več svobode psu za raziskovanje okolja. Več o opremi si preberite tukaj

Kaj morate vedeti PRVI DAN?

Ko psu rešenčku predstavljate njegov nov dom, imejte v mislih, kako se bo kuža počutil. Pomembno je, da psu omogočite čimveč svobode in upoštevate sledeče točke:

 1. Pes naj si SAM izbere, kdaj želi biti v stiku z vami. NE SILITE IN NE POGOJUJTE GA!
 2. Pustite ga, da se uleže, kjer in ko si sam želi.
 3. Pokažite mu, kje ima vodo in hrano brez, da silite vanj ali poskušate karkoli drugega ( npr. Hranjenje iz roke, vabljenje s hrano,..).
 4. Dajte psu ČAS, da razišče vse prostore, kjer bo bival. Seveda prej pospravite vse stvari, ki bi lahko psu povzročile stres.

 

Kaj morate vedeti PRVIH NEKAJ TEDNOV?

Večina psov bo zelo pod stresom, ko bodo zapustili zavetišče, a to bo minilo. Prvi tedni pri vas so ključni pri predstavljanju novega doma. Počakajte minimalno 1 teden, preden v njegovo življenje vključite nove kraje, ljudi ali aktivnosti. Prvih nekaj dni preživite notri, s kratkimi sprehodi in samo v neposredni okolici doma. Če opazite katerega od naslednjih vedenj, se zavedajte, da je to normalno in lahko obvladljivo:

Pretirano pitje in uriniranje

Pomembno je, da ima kuža svežo vodo vedno na voljo. Zaradi stresa lahko pes urinira 3x več kot bo normalno uriniral kasneje. To za vas pomeni, da boste prvih 5-6 tednov morali psa voziti ven na potrebo tudi do 10- 12krat na dan! Ampak bo minilo.

dog, pee, outdoors-5029376.jpg

Stres

Stres je fiziološki odziv telesa na novo situacijo oz. pritisk. Že sama selitev v zavetišče je sprememba okolja in za psa stresna. Poleg tega je pes nenadoma obkrožen z neznanimi ljudmi in velikim številom neznanih psov, ki so prav tako pod kroničnim stresom. Privaditi se mora na nove rutine, bivalno okolje in omejeno svobodo gibanja. Psi so pogosto sami, na sprehod zunaj zavetišča pa gredo redko. Vse to vodi v še večji stres. Mnogo zavetiških psov trpi za kroničnim stresom. To imejte v mislih, ko pripeljete psa domov. Posledica kroničnega stresa so slabše socialne veščine, reaktivnost, nezmožnost umirjanja, pretiran lajež, dermatitis, neješčnost, vnetje zunanjih sluhovodov, poliurija in diareja.

Zaradi drastičnih sprememb okolja, bo pes lahko zaščitniški do stvari, za katere on čuti, da so (končno) njegove. Bodite še posebej pozorni na to, ko psu pripravljate obroke in različne lokacije za spanje. Izogibajte se majhnim, utesnjenim prostorom. Sproščeno okolje bo psu pomagalo zmanjšati nivo stresnih hormonov.

dog, look, attention-5231392.jpg

Raziskovanje

Radovednost je najbolj naravno vedenje in vsak kuža bo sčasoma želel raziskati svoj nov dom. Zato mu omogočite, da raziskuje svoj nov dom in okolico. Ne omejujte ga, razen, če mu preti neposredna nevarnost. Opazujte, kaj si izbere, saj to prispeva k boljšemu razumevanju psa.

Mentalna stimulacija je pomembna za razvoj in zdravje možganov. Tako sta možnost izbire in mentalna stimulacija ključnega pomena za spodbujanje radovednosti in s tem večanje samozavesti. Poleg tega, bo imel pes boljšo sposobnost koncentracije.

Dober primer je iskanje priboljškov– to aktivnost lahko izvajate praktično kjerkoli in kadarkoli. Pest hrane potresete po tleh in pustite, da pes poišče. Pri tem se niža nivo stresa in pulz psa.

Drug primer pa  je obogatitveno okolje – v prostoru ali zunaj postavite katerekoli predmete. Pazite le, da niso nevarni za psa. Psom so najbolj zanimivi predmeti z različnimi vonjavami, drugačne konsistence, stvari, ki proizvajajo zvok,.. Nato le pustite, da pes razišče v svojem tempu. Če se kateremu od predmetov ne želi približati, ga ne vabite zraven! Naj sam poskusi še enkrat, ko bo pripravljen. Delo z nosom lahko preizkusite tudi pri nas.

Lajanje

Na začetku lahko opazite, da kuža laja, še posebej, če ga pustite samega. Bolj, ko se bo počutil sproščenega v novem domu, manj bo lajal. V kolikor pa je pes že razvil ločitveno tesnobnost, pa ga morate začeti postopoma navajati na samoto ( podobno kot mladiča ). Lajež vam pove, zakaj je tako zelo pomembno, da preživite s psom čim več časa vsaj v prvih nekaj dneh. NE PUSTITE GA SAMEGA.

animal, attention, bark-2664492.jpg

Na kaj morate biti pozorni?

Verjamemo, da je zelo mamljiva ideja, da bo rešenček takoj postal tudi čustveno vaš pes od trenutka, ko ga pripeljete domov iz zavetišča. Žal je realnost drugačna in vsaka stvar potrebuje svoj čas. Dokler se kuža popolnoma ne privadi na nov dom, se izogibajte sledečim aktivnostim:

 • Treningi poslušnosti, ukazov ( doma ali v pasji šoli )
 • Spodbujanje psa k igri ter aktivnim dejavnostim ( metanje žog, palic, frizbijev,…)
 • Pogosto voziti psa na različne nove lokacije
 • Kaznovanje ali jeza, ko se vznemirijo ali zarenčijo ( renčanje je del komunikacije, tako kot cviljenje, lajanje, zavijanje, itn. )

Če želite komunicirati s psom, mu lahko kasneje ( cca., 7 dni, odkar je pri vas ), vržete koščke hrane na tla ali v travo blizu novega doma, katere naj izvoha ( mentalna stimulacija ). Lahko mu ponudite pasivne igrače, s katerimi se bo igral, ko se bo sam želel.

Vedno pa zagotovite KRATKE IN POČASNE SPREHODE na začetku ( ne več kot 15 minut ), na dovolj dolgem povodcu, da kuža lahko raziskuje novo okolico.

Več pasem v enem psu

Kako se bo rešenček vedel in odzval na dražljaje iz okolja, je lahko pogojeno tudi s pasmo. Znano je, da npr. Pašne pasme bolj pogosto poskušajo obkrožiti in ustaviti tekajoče otroke. To so nagoni, ki jih ima pes v sebi in jih nemorete nikoli izbrisati iz njega.

ducks, indian runner, border collie-2368714.jpg

Zgodovine in preteklih izkušenj zavetiških psov mnogokrat ne poznamo. Mnogokrat pa občutimo posledice ravnanj z njimi. Za te pse je vsaka posvojitev začetek novega življenja. Potrebovali bodo čas, da se privadijo na novo okolje in družino. Ne glede na to, ali ste posvojili mladička ali odraslega psa, umirjenega ali z vedenjskimi težavami, prvi koraki na skupni poti so enaki za vse. Prvi vtis je zelo pomemben in, če boste pravilno postopali, bo vaš kosmatinec kmalu postal zadovoljen, ljubeč družinski član. Več znanja, kot ga boste imeli o psih in pasmi/ah, čigar rešenček lahko nosi v sebi, bolje boste razumeli svojega psa in njegove potrebe.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM