Bachov Rescue Remedy

Rescue Remedy je zagotovo najbolj znana mešanica Bachovih cvetnih esenc, ki vsebuje “generično” mešanico esenc in kaže zelo dobre uspehe pri stresnih, travmatičnih, šokantnih stanjih.

Kaj je Rescue Remedy?

Rescue Remedy je kombinacija 5 cvetnih esenc, ki jih je odkril dr. Edward Bach v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Vsega skupaj je odkril 38 esenc. Primarno je zdravil ljudi, kjer je včasih uporabljal eno samo esenco, včasih pa več njih naenkrat.

Razvil pa je kombinacijo, ki jo je večkrat uspešno uporabil za pomiritev in tolažbo ljudi, ki so doživeli hud stres, šok in travmo – to je mešanica, imenovana Rescue Remedy.

5 cvetnih esenc oz. Rescue Remedy

Kombinacija Bachovega zdravila Rescue Remedy obravnava splošno sliko hude čustvene stiske. Spodaj je opisanih 5 esenc, ki ga vsebuje:

Star of Bethlehem. Betlehemska zvezda zagotavlja globoko čustveno zdravljenje zlorab, travm in čustvenih ran. To cvetno zdravilo deluje na globoko (zakopano) travmo kot tudi na trenutno, nedavno čustveno bolečino.

Cherry Plum. Češnjelika sliva odpravlja strah pred izgubo nadzora in storitvijo nečesa hudega. Pri živalih odpravi dejansko izgubo nadzora. Pri psih lahko to pomeni obupane poskuse pobega, divje kopanje, žvečenje/pretirano lizanje samega sebe, nenadzorovano lajanje, zaganjanje ali »uhajanje« iz mehurja, črevesja, analnih žlez, kadar so pod stresom oz. prestrašeni.

Rock Rose. Popon odpravlja grozo, paniko in histerijo. Ta esenca pomaga pri aktivni paniki kot tudi pri »zamaskiranih« občutkih panike.

Clematis. Srobot šokiranemu, kot “omamljenemu” ali umaknjenemu posamezniku v svoj svet povrne prisotnost duha. Pri živalih lahko Clematis izboljša zavest pri živalih, ki predolgo spijo ali se zdijo “zunaj sebe” in se ne odzivajo na okolje. Lep primer so živali, ki so se vdale v usodo, tako imenovana naučena nemoč.

Impatiens. Pri ljudeh in živalih Žlezava nedotika izboljšuje zadržanost, lajša napetost, pomirja vznemirjenost in nemir.

rescue bach
bachove kapljice
bach za depresijo

Uporaba

Kakšna stanja so primerna za uporabo Rescue Remedy-ja? V današnjem času bi bil to lahko nekdo, ki je pravkar doživel prometno nesrečo ali je slišal (ali še čaka) potencialno uničujoče novice, žrtev travmatične poškodbe ali priča nenadnemu, šokantnemu, zastrašujočemu dogodku npr. napad psa, ugriz, težja poškodba, električni pastir,…

Pri psih je Rescue Remedy odlična izbira za vse situacije, ki so zelo stresne, npr. (nenadne) nesreče in poškodbe. Toda nekateri psi postanejo panični in vznemirjeni, ko jih peljejo k veterinarju ali pasjemu frizerju. Spet drugi med nevihtami in ognjemetom. Živalim, ki so bile žrtve zlorabe, bodo zagotovo koristile Rescue Remedy. Prav tako, je primerno za pse, ki jih zgrabi panika zaradi vožnje v avtomobilu ali ko jih pustimo same doma, rešenčki, ki so bili žrtve zlorabe, zanemarjanja s strani lastnikov, mame, pobegli psi, ki jih je zagrabila panika, napadeni psi itd., so vsi primerni kandidati za Rescue mešanico.

Omejitve

Rescue Remedy kljub široki paleti uporabe nikoli ni bil mišljen kot zdravilo za vse vrste stresa. Ljudje in živali doživljajo stres iz različnih razlogov in imajo različne čustvene odzive na stres.

bachove esence za psa

Šok in travma nista vedno celotna slika

Cvetne esence naslavljajo zelo specifična čustva oz. čustvena stanja. Rescue Remedy je ena od kombinacij 5 Bachovih cvetnih esenc, ki zelo dobroobravnavajo dokaj specifičen čustveni pogled: tesnobo, stres, paniko, šok, travmo, vznemirjenost in napetost. 

bach za travmo psa

Če deluje trenutno, ali je mešanica psa “ozdravila”? Izbrisati vse sledi grozne preteklosti, v trenutku, žal ne gre. Vendar je ogromna ovira pri okrevanju odstranjena. Zdaj lahko delamo s takšnim psom, ga učimo novih vedenj in mu pomagamo pri odpravljanju vedenjskih težav.

Rezultat je lahko dramatičen, ekstremen ( v nekaj minutah ); pogosto pa učinki cvetnih zdravil trajajo dlje, rezultati pa so bolj subtilni.

bach za strah pri psu

“Opazila sem, da se je ista kombinacija vedno znova pojavljala za prestrašene, preobremenjene pse z obrambno agresijo. Tako je postala ena osnovnih mešanic za strah in dvom.”

Onkraj Rescue Remedy za težave z vedenjem psov

 Zame je bil Rescue Remedy uvod v ves “svet” cvetnih esenc. Vendar še zdaleč ni edino učinkovilo zdravilo. Če je vaš pes (mačka, konj itd.) pod stresom, prestrašen, paničen, travmatiziran in/ali potrebuje tolažbo, mora biti Rescue Remedy na vrhu vašega seznama; vaše prvo mesto izbire.

Ne omejite se na Rescue Remedy. Čeprav je zasluženo “slavna” mešanica, ni zdravilo za vsako stresno stanje.

Na vašega psa lahko vplivajo tudi druga čustva, ki povzročajo reakcije. Bach je odkril več kot trideset esenc, od katerih mnoge odlično dopolnjujejo Rescue mešanico. Nekatere od teh esenc so lahko ključ do popolne slike čustvenih potreb vašega psa.

Če potrebujete individualno mešanico zase in/ali za vašo žival, lahko vedno pišete na info@pasjauniverza.si.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM