Kaj lahko pričakujemo od Bachovih cvetnih esenc pri živali? 3.del

chicory, bach flowers, nature-3762529.jpg

V zadnjem delu članka bom odgovorila na zadnja pogosta vprašanja o Bachovih cvetnih esencah.

Zakaj je mešanica cvetnih esenc mojega psa prenehala delovati?

Cvetne esence običajno ne prenehajo delovati brez vzroka. Če se zdi, da so esence, ki ste jih uporabljali na svojem psu, prenehale delovati, se vprašajte:

  • Ali sem zmanjšal pogostost odmerkov?

Če ste zmanjšali število odmerkov in se vam pozneje zdi, da so esence manj učinkovite, se poskusite vrniti na štirikrat na dan ali vsaj trikrat.

  • Ali sem dosledno dajal odmerke?

Pri uporabi cvetnih esenc je zelo pomembna doslednost. Če imate težave z doslednostjo, postavite stekleničko nekam, kjer jo boste videli večkrat na dan. Razmislite tudi o tem, da bi imeli drugo stekleničko v bližini svojega najljubšega predmeta, v torbici za trening, v avtu, na vadbenem objektu itd.

  • Ali je bila vsebina steklenice kontaminirana?

Cvetne esence so zelo nežne, kot si lahko predstavljate. Če v stekleničko z odmerkom vnesete tujke (recimo, kapalka je padla na tla ali ste se z njo po nesreči dotaknili živalskih ust itd.), lahko to dejansko vpliva na delovanje esenc. Če menite, da se je to morda zgodilo, zamenjajte formulo s sveže pripravljeno.

  • Ali je bila steklenička cvetne esence izpostavljena škodljivi energiji?

Meni se to še nikoli ni zgodilo, pa tudi zelo pazim, da stekleničke cvetnih esenc nikoli ne dam v torbico, žep poleg mobilnega telefona, na primer. Prav tako se izogibam kakršnemu koli tesnemu stiku s procesorji ali katero koli napravo, ki nenehno oddaja energijo. To lahko zmoti energijo esenc in naredi formulo neuporabno. Še enkrat, če se je to morda zgodilo, je edina rešitev, da dobite ali naredite sveže zmešano stekleničko.

  • Ali so se čustva za vedenjem spremenila?

Pri cvetnih esencah je nekaj znanega kot učinek čebulne lupine (ali luščenje čebule). Čustva pri vseh živalih se pogosto nalagajo eno na drugo.

Ko izbiramo cvetne esence za obravnavanje določenega vedenja in njegovih čustev, se ravnamo po tem, česar se zavedamo; kar lahko vidimo na površini. Lahko se zgodi, da so v ozadju manj očitna (ali popolnoma skrita) čustva, ki spodbujajo slabo vedenje. Ko mešanica obravnava »površinska« čustva, lahko odkrije globlja čustva, ki so bila nevidna in nepričakovana.

V tem primeru je treba cvetne esence prilagoditi tako, da odražajo čustva, ki so zdaj vidna na površini. Zato občasno ponovno ocenite svojega psa, da se prepričate, da mešanica, ki jo uporablja, dejansko obravnava njegova trenutna čustva, ne pa tistih, ki jih je doživljal, ko je začel jemati cvetne esence, saj so se ta morda spremenila.

Kaj pa, če se cvetne esence, ki sem jih izbral, zdijo prave, a ne delujejo?

Včasih v izbiro esenc vložimo veliko premislekov, vendar še vedno ne dobimo rezultatov. To je razumljivo frustrirajoče. Običajno pa obstaja nek razlog za neuspeh.

Sledi nekaj možnosti, ki jih je treba upoštevati, če se zdi, da esence ne delujejo na vašega psa, mačko, konja, ptico (itd.):

1. Napačna izbira esenc

Vem, pravkar ste rekli, da ste bili prekleto prepričani, da so esence na mestu! Stvar je v tem, da mnogi ljudje to mislijo, nato pa odkrijejo, da niso povsem pravilne. 

Dva najpogostejša razloga, ki ju vidim za to, sta nerazumevanje osnovnega vedenja psa (tj. nenatančno branje psa, domneva o vedenju) in pretirano razmišljanje o čustvih, ki so v ozadju, namesto da bi obravnavali tisto, kar vidite trenutno.

dog, pet, canine-3277416.jpg

Prva napaka se pogosto zgodi pri lastnikih hišnih ljubljenčkov in tistih, ki niso strokovnjaki za vedenje živali. Naučili so jih verjeti, da to vedenje pomeni motivacijo, čeprav je bolj zapleteno od tega. 

Recimo, da pes urinira v hiši. »Strokovnjaki« za vedenje hišnih ljubljenčkov vas morda prepričujejo, da je to dominanca. In morda bi lahko bila socialna dominantnost. Lahko pa je tudi negotovost, pomanjkanje nadzora, močna navada, bolezen urinarnega sistema, itd.

Pri cvetnih esencah se vedno splača stopiti korak nazaj in na problematično vedenje pogledati ne-čustveno. Če niste prepričani v branje govorice telesa svojega psa v njegovih težavnih situacijah, obstaja veliko odličnih spletnih vodnikov, ki vam bodo pomagali razložiti, kako se vaš pes počuti, tako da preberete govorico telesa. Seveda, pa se lahko tudi naročite na individualni posvet pri nas na info@pasjanuiverza.si!

Druga napaka, ki jo včasih naredijo bolj izkušeni lastniki, pa je, da poskušajo vrtati pregloboko v motivacijo psa. »Gospodovalen«, nasilen pes, ki terorizira svojo družino, se resnično »boji, da bi izgubil spoštovanje in ljubezen, in zato ukrepa, da bi preprečil “izgubo”. In tako mu določijo esenco zaradi pomanjkanja zaupanja in strahu, namesto gospodovalnega, ustrahovalnega vedenja.

Tudi če imate prav, to ni način izbire cvetnih esenc. Začnite s tem, kar je na površini. Če imate prav, da se pod vsem tem hlastanjem (na primer) skriva prestrašen kužek, potem se bo to pokazalo, ko se bodo površinska čustva uravnovesila in presežna čustva razčistila.

 

2. Ni minilo dovolj časa

Določene spremembe trajajo dlje. Moje izkušnje z uporabo Bachovih cvetnih zdravil pri vedenju psov, pa tudi z njihovo osebno uporabo zase, so me naučile, da občasno, iz kakršnega koli razloga, nekateri premiki v perspektivi trajajo dlje, da jih obdelamo, kot pa drugi.

 

Videla sem že dramatične spremembe, ki so se zgodile tedne po tem, ko so prenehali jemati/dajati formulo in jo opustili, ker naj nebi imela učinka. Videni odzivi so bili tako dramatični, nepričakovani in neobičajni, da je bilo zelo malo verjetno, da bi jih lahko pripisali čemu drugemu kot formuli cvetne esence. Zato vas spodbujam, da spremljate odzive tudi tedne po prenehanju jemanja formule. Morda vas še vedno čakajo nepričakovani rezultati.

hourglass, sand, egg timer-1260165.jpg

3. Nedosledna uporaba

Poskrbite, da boste redno dajali cvetne esence. Nedosledna uporaba običajno daje nedosledne rezultate. Včasih vam lahko pomaga zamenjava načina upravljanja, če imate težave z dajanjem na določen način. Oglejte si moj članek o preprostih in učinkovitih načinih dajanja cvetnih esenc živalim.

4. Ni dovolj pogosto

Cvetne esence je treba dati trikrat ali štirikrat vsak dan. Da, vidim nekatere, ki se odzovejo tudi na odmerke dvakrat na dan. Toda mnogi se ne bodo. Nekatere živali bodo potrebovale večje število odmerkov, da bodo cvetne esence učinkovite. Preizkusite različne frekvence in poglejte, na kaj se vaš pes odziva.

5. Ste preblizu težave

Dejstvo je, da nekateri ljudje bolje kot drugi opazijo odsotnost (ali zmanjšanje) vedenja. Odkrito povedano, tudi za izkušene opazovalce pasjega vedenja je preprosto človeška narava, da bolj upošteva tisto, kar je prisotno, kot tisto, česar ni.

dog, puppy, lapphund-2088424.jpg

Če niste prepričani, ali vidite rezultate po vsaj dveh do štirih tednih jemanja določene formule, poskusite vprašati prijatelja, ki pozna vašega psa, ali opazi kakršno koli razliko. Ne morem povedati, kolikokrat so ljudje sprva poročali, da ne čutijo, da bi formula delovala, a bi me kasneje kontaktirali, potem ko so prijatelji spontano pripomnili, kako boljši je njihov pes v zadnjem času!

Druga možnost je, da prenehate z dajanjem esenc in opazujete, če se pogostost ali intenzivnost težavnega vedenja poveča. Včasih tako ljudje odkrijejo, da formula dejansko deluje – z opazovanjem povečanja težavnega vedenja, ko prenehajo dajati formulo cvetne esence.

6. Pričakovanja so preveč specifična ali nerealna

Ne pozabite, da želite, da se težavno vedenje vašega psa postopno zmanjšuje, ko se njegova čustva umirijo. Samo zadovoljstvo z ultra specifičnimi rezultati zahteva neuspeh. Namesto tega, naj bodo vaša pričakovanja realistična in pričakujte, da boste svojemu psu pomagali skozi njegove težavne situacije, tudi ko bodo njegova čustva bolj zdrava in enakomernejša.

7. Prevelik pritisk zaradi življenjskega stresa povzroča problematično vedenje

Čeprav lahko cvetne esence naredijo veliko, ne morejo delati čudežev. Če je življenje živali takšno, da jo nenehni stres še naprej spravlja iz ravnotežja, potem bodo cvetne esence naredile malo ali nič trajne spremembe. Naredite vse, kar je v vaši moči, da ublažite stres in date svojemu psu priložnost, da postane bolj odporen in čustveno zdrav, nato pa ponovno poskusite s cvetnimi esencami (če je potrebno).

kid, dog, outdoors-5718703.jpg

8. Pravzaprav ni kriv pes

Pri živalih včasih človeški partner ni voljan ali pripravljen uvideti, da je težava manj v živali kot v njih samih. Želijo “popravek” za žival in pika. V teh primerih stvari običajno nimajo velike ločljivosti. Pri terapiji s cvetnimi esencami pri psih mora »ekipa« postati bolj uravnotežena, ne le pes. Zelo pogosto živali odražajo naša čustva in nam jih vrnejo nazaj. V teh primerih žival ni edina, ki potrebuje cvetne esence!

Seveda v nekaterih primerih preprosto, resnično ne boste opazili nobenih sprememb, ker esence niso imele učinka. Čeprav je razumno domnevati, da obstajajo nekateri psi, ki so odporni na učinke cvetnih esenc, je največkrat, ko esence resnično nimajo učinka, zato, ker čustveni vir problematičnega vedenja ni bil pravilno identificiran.

little dog, dog, animal-3348308.jpg

Menim, da je to dejansko lahko koristna informacija, saj če je bila motivacija za vedenjem napačno razumljena, lahko vsi pristopi k treningom, ki se uporabljajo za pomoč pri reševanju problematičnega vedenja, prav tako koristijo ponovni oceni in morebitni prilagoditvi.

Priljubljenost terapije s cvetnimi esencami za živali narašča. Zdi se, kot da vsak dan novi lastniki hišnih ljubljenčkov, trenerji in veterinarji  spoznavajo vrednost Bachovih cvetov in drugih esenc.

Če veste, kaj lahko pričakujete in kako podpreti izboljšanje vedenja svojega hišnega ljubljenčka, je to lahko dobra pot do velikega uspeha terapije s cvetnimi esencami za vašega psa, mačko, konja ali ptico.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM