Kaj lahko pričakujemo od Bachovih cvetnih esenc pri živali? 1.del

bachove kapljice

Se sprašujete, ali je terapija s cvetnimi esencami primerna za vašega psa (mačko, konja ali drugega ljubljenčka)? Če bi radi vedeli, kaj lahko pričakujete, preden jih poskusite, je ta članek za vas.

Kaj točno počnejo? Ali se bo moj pes na njih obnašal čudno in “nenavadno”? Je to nekaj, kar bodo potrebovali za vedno? Kaj pa, če ne izberem pravih esenc?

Morda so se cvetne esence pojavile v spletnem iskanju med vašim raziskovanjem, kako rešiti problem vedenja psa. Morda vam jih je priporočil trener psov ali holistični veterinar. Morda ste slišali zanje v pogovoru na pasji razstavi ali na pasjem športu.

Ne glede na to, ali ste že prišli sem, bom poskušala odgovoriti na tista “kaj pa …?” vprašanja, ki jih imate vi, veliko ljudi in katera sem imela tudi jaz na neki točki.

primate, ape, orang utan-460871.jpg

Ali cvetne esence pomirjajo?

Cvetne esence uravnovesijo. Če je žival v kakršnem koli ekstremnem ali neuravnovešenem čustvenem stanju, bodo cvetne esence izvajale stabilizacijski vpliv, nekakšen idealen vzorec, kako naj bi čustvo izgledalo.

Pri živalih pod velikim stresom je to lahko res v obliki pomiritve. Pri živalih z manj stresom in pri živalih z globljimi ali bolj subtilnimi neravnovesji lahko učinek cvetnih esenc povzroči samo premik v vedenjskih odzivih v določenih situacijah (kjer je bil nestalen, neenakomeren ali ekstremen).

V primerih, ko živali manjka samozavesti, upanja ali zanimanja za vsakdanje življenje, so lahko cvetne esence energijske.

Torej, moj najboljši odgovor je, da bodo cvetne esence pomirjale, če je umirjenost naravna posledica bolj uravnoteženega čustvenega stanja.

Koliko časa traja, da cvetne esence začnejo delovati?

Kako hitro bodo esence delovale pri vedenjski težavi živali, bo odvisno od živali, resnosti težave in kako dolgo traja. Na to bodo vplivali tudi pasje okolje in stres, drugi podporni dejavniki in pogosto odnos živali do okolice.

animal, dog, mammal-6637781.jpg

Toda, če smo zelo splošni, lahko cvetne esence delujejo v nekaj minutah, da povzročijo začetni premik perspektive. Lahko pa traja od nekaj dni do več tednov, preden pride do opaznih sprememb.

 

Pravim “opazno”, ker Bachove rože delujejo na energijsko ravnovesje, pod površjem. Lahko traja nekaj časa, da se energetsko uravnoteženje pokaže navzven, na površini dejanskega vedenjskega odziva.

Poleg tega se res zdi, da se razlikuje glede na žival. Zdi se, da so nekateri bolj naravnani na učinek subtilnega uravnoteženja kot drugi. Poleg tega se živali pod močnim stresom ali neuravnovešene živali pogosto odzovejo zelo hitro z vsaj začetno umiritvijo ali spremembo odnosa, tudi če jih čaka več dela »pod površjem«.

Pomembno si je zapomniti, da cvetne esence niso droge. Pri vprašanju, kako hitro delujejo, ne gre za vprašanje, koliko časa traja, da se sistem nasiči z zdravilom. To je nekako tako, kot če bi se vprašali, koliko časa potrebujejo ljudje/ psi počitnice ali sprehod v naravi, da se »popravi« stres ali slab odnos. Dober odgovor je "odvisno".

Kako izgleda izboljšanje vedenja živali s cvetnimi esencami?

dogs, pets, puppy-958216.jpg

Če so izbrane esence ustrezne, bo pod površjem vidnega, vsakdanjega vedenja, prišlo do obdobja subtilnih energijskih premikov.

Pri psih pod velikim stresom ni neobičajno videti “mehkejše” oči in mehkejšo, manj napeto, bolj tekočo govorico telesa, včasih v nekaj minutah po  aplikaciji formule. Pes se lahko celo uleže in globoko zaspi.

To ni posledica sedativnega učinka, ampak je (po mojem mnenju) odziv na odpravo hudega stresa, ki omogoča sprostitev v situaciji, ki je za psa običajno zelo stresna.

Čeprav ni nujno, da se to zgodi vsakič, menim, da je to trden pokazatelj, da se obetajo nadaljnje pozitivne spremembe.

Vendar pogosto prvi dan ali dva ne bo opazne spremembe v vedenju, včasih pa tudi dlje (tudi nekaj tednov).

V večini primerov boste začeli z bolj uravnoteženo, enakomerno reakcijo v situacijah, ki pri vašem psu običajno sprožijo negativen ali ekstremen odziv. Pogosto se reakcija, ki ste jo pričakovali, preprosto ne zgodi ali pa, če že pride, ni tako intenzivna ali dolgotrajna, kot ste vajeni.

Kar lahko pričakujete, je zgodnji vedenjski napredek ponavadi na področjih, ki so za psa manj stresna ali običajna, izboljšanje v težjih situacijah pa se sčasoma poveča.

Še enkrat, ob predpostavki, da je bila izbrana ustrezna kombinacija esenc, lahko pričakujete postopno, a progresivno zmanjšanje intenzivnosti, pogostosti, trajanja in/ali vztrajnosti negativne reakcije.

dog, puppy, pet-1411405.jpg

Ali gre napredek vedno v ravni liniji?

Žal ne.

Če si napredek predstavljate kot črto na grafu, linija izboljšanja ni popolnoma ravna. Splošni trend je navzgor, vendar se lahko dejanski dogodki nekaj dni dvignejo nad črto, naslednji dan pod njo. Pomembno je, da se sčasoma linija na splošno pomika k izboljšanju.

Ko s svojim psom ali drugo živaljo delate s cvetnimi esencami, poskušajte imeti v mislih celotno sliko in si ne jemljite k srcu občasnih neuspehov.

Končno je pri cvetnih esencah pomembno, da so vaša pričakovanja realna. Izogibajte se iskanju ultra specifičnih rezultatov. Poiščite – in izkoristite – zgodnje znake izboljšanja ter jih uporabite kot odskočne deske za poučevanje bolj specifičnih rezultatov, ki jih iščete.

Kako dolgo traja učinek Rescue Remedyja in drugih esenc?

Običajno je začetni učinek kratkotrajen (v urah), ko pa žival postane bolj uravnotežena, učinek traja vse dlje in dlje časa.

Nemogoče je natančno reči, kako dolgo bo trajal učinek odmerka cvetnih esenc (vključno z Rescue Remedy). To je nekako tako, kot da bi vprašali, kako dolgo bo trajala prilagoditev masaže ali kiropraktike. Odvisno bo od posameznikovih nagnjenj, njihovega okolja in tega, ali podpira zdrave reakcije, splošne ravni stresa, čustvenih izzivov itd.

Ko se žival navadi na novo ravnotežje, ob predpostavki, da je življenje ne prisili, da bi izgubila ravnotežje, je lahko učinek dolgoročen ali trajen.

delovanje bachovih esenc

Kateri je najboljši način za podporo izboljšanju vedenja s cvetnimi esencami?

Vedno si je koristno zapomniti, da so cvetne esence orodje, ki ga je treba uporabljati v celotnem holističnem okviru. Pri živalih, tako kot pri ljudeh, moramo poskušati podpirati oblikovanje novih in boljših odzivov na stres ter težke situacije in dogodke.

Tukaj predstavljam nekaj načinov, kako podpreti svojega hišnega ljubljenčka, ko se spreminja in izboljšuje s cvetnimi esencami.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM