Kaj lahko pričakujemo od Bachovih cvetnih esenc pri živali? 2.del

dog, labrador, water-553759.jpg
Bachove cvetne esence so lahko odličen pripomoček, ko se lotite pri živali (ali sebi) reševati neke čustvene stiske. V nadaljevanju članka Kaj lahko pričakujemo od Bachovih cvetnih esenc pri živali, bom začela z nekaj nasveti, kako še dodatno podpreti želeno/a vedenje/a. 

Okrepite izboljšane reakcije

Najhitrejši in najbolj očiten način za podporo izboljšanim odzivom vašega psa na cvetne esence je, da jih okrepite. Kako?

1. Dajte svojemu psu vedeti, v trenutku, ko se obnaša še malo bolje, da ga cenite. To je lahko tako preprosto (in prenosljivo) kot nasmeh, prijazna beseda, božanje. Če ste pripravljeni, je to lahko kliker in poslastica (ali samo poslastica), najljubša igra ali dejavnost.

Ne glede na to, kako se boste odločili okrepiti dobro in boljše vedenje svojega psa, bistvo je, da mu boste dobro dali vedeti, da to cenite. Takšna aktivna vloga bo pomagala pospešiti proces in pomagala utrditi nove, bolj uravnotežene reakcije.

2. Izogibajte se postavljanju psa v situacije, ki jih ne more obvladati

Če mu dovolite, da ostane v svojem območju udobja, se bosta njegova splošna samozavest in sposobnost naravno povečala, takrat pa lahko vi povečate svoja pričakovanja. Za pridobitev zaupanja psa v novo vedenje je potreben čas. Počnite to postopoma in s tempom svojega psa. Ko od njega zahtevate, naj naredi več od tistega, česar je vajen, vedno ocenite, kako je naredil in kaj morate naslednjič upoštevati, da bo lahko uspešen.

bachove kapljice za psa

3. Ne pozabite, da je prevzgoja reaktivne ali agresivne živali običajno zahtevna.

Pri kakršnihkoli resnih vedenjskih težavah je treba cvetne esence obravnavati kot orodje za podporo treningom (kar pomeni, da so treningi nepogrešljivi). Če vaš pes grozi ali se obnaša na način, ki prestraši vas ali druge, poiščite pomoč kvalificiranega poklicnega trenerja psov, vedenjskega svetovalca ali veterinarja behaviorista.

Opravite "celostni pregled dobrega počutja" vašega psa pri veterinarju

  • Je vaš pes res zdrav?
  • Ali je fizično zdrav brez naslovljene bolečine ali nelagodja, ki bi lahko prispevalo k “slabim” reakcijam ali odnosu?

Vedenjske težave so lahko znak nečesa abnormalno fizičnega. Ključnega pomena je, da se redno posvetujete z veterinarjem, še posebej, če opazite kakršne koli nenadne ali dramatične spremembe v vedenju.

  • Ali ima vaš pes dovolj počitka s spancem in miru
  • Ali dobi priložnost, da pokuri odvečno napetost in energijo?
  • Je njegova prehrana tista, ki podpira zdravo raven energije in odnosa?
  • Ali obstajajo dejavniki okolja, ki jih je mogoče zmanjšati ali odpraviti? Ali obstajajo načini, kako psu pomagati pri soočanju s tistimi, ki jih ne morete odpraviti?

Kako dolgo bo moj pes (mačka, konj, ptica) potreboval cvetne esence?

lightning, storm, weather-399853.jpg

V akutnih situacijah, kot so nevihte, ognjemeti itd., ki se pojavijo nenadoma in trajajo le kratek čas, se dajejo cvetne esence, dokler žival ne dobi olajšanja. Torej je v takšni situaciji uporaba cvetnih esenc zelo kratkotrajna.

Pri dolgotrajnih/korničnih vzorcih vedenja, ekstremnih travmah itd. pričakujte, da bodo cvetne esence nekaj časa (tedne ali mesece) še naprej delovale in energijsko uravnovesile vašega psa. Edino trdno pravilo je, da svojega psa imate na esencah tako dolgo, dokler ne opazite rednega napredka.

Časovni okvir za to je zelo individualen in je odvisen od psa, vedenja in vsakodnevnih stresorjev, ki lahko povzročijo, da je pes bolj nagnjen k neravnovesju.

Ali obstaja najboljši način, da zamenjate mešanico cvetnih esenc ali popolnoma prenehate?

Za začetek naj povem, da vedno predlagam, da pustite malo uspešne mešanice v rezervi, če jo nameravate prenehati uporabljati (bodisi v celoti bodisi tako, da zamenjate drugo mešanico). To je zato, ker ni neobičajno, da odkrijete, da mešanica pomaga bolj, kot ste mislili.

Kljub temu, če niste opazili opaznega izboljšanja ali če so se izboljšave, ki so se zgodile, izravnale in je novo, boljše vedenje videti stabilno, potem lahko začnete dajati formulo vsak dan manj pogosto. Sama rada začnem z enim odmerkom na dan.

Počakajte nekaj dni na novi frekvenci, nato pa ocenite, kako se stvari odvijajo. Če se zdi, da je vedenje vašega psa enako, lahko poskusite dati drugi odmerek na dan. Počakajte nekaj dni, ponovno ocenite, nato pa, če je vse v redu, nadaljujte in zmanjšajte še en odmerek na dan.

Pogosto, ko se čustva (in s tem vedenje) stabilizirajo, lahko popolnoma prenehate dajati mešanico cvetnih esenc. 

Vendar priporočam, da imate nekaj le-te pri roki in jo uporabite pred kakršnimi koli življenjskimi situacijami, ki so povzročile manj uravnoteženo vedenje ali reakcijo.

Če se vaš pes občasno znajde v takšni situaciji, je vedno dobro, da se vrnete k dajanju esenc za dan ali dva (3- ali 4-krat na dan) pred tem stresnim oz. “sprožilnim” dogodkom. Zdi se, da je to dovolj za osvežitev učinka v stresnih situacijah.

kdaj neham z bachovimi kapljicami

Ali moram psa odvaditi od cvetnih esenc?

Na splošno je najbolje, da število odmerkov na dan postopoma zmanjšujete. To samo po sebi ni odvajanje, ker pri cvetnih esencah ni učinka »odtegnitve«. Vendar pa sploh ni nenavadno, da po opustitvi odmerkov ugotovimo, da imajo še vedno subtilen uravnovešajoč učinek. In bolje je to odkriti postopoma kot nenadoma.

En primer, za katerega bi rekla, da temu ne sledi, je, ko vam žival pove, da ne potrebuje več cvetnih esenc. Ugotovila sem, da se nekatere živali zelo zavedajo energijske potrebe po cvetnih esencah.

Če se je dobro odzival in se je njegovo vedenje izboljševalo, potem pa nekega dne nenadoma zavrne jemanje esenc, je to lahko znak, da je pes dobil korist, ki jo je potreboval od tega določenega zdravila ali kombinacije.

 

Ali imajo cvetne esence stranske učinke?

stranski učinki bacha

Cvetne esence nimajo stranskih učinkov. To je ena od stvari, zaradi katere so tako privlačni. Cvetne esence uravnovešajo čustva.

Če vaši živali na določenem čustvenem področju ne manjka ravnovesja, potem ustrezna cvetna esenca ne bo naredila ničesar, ker ni ničesar za uravnovesiti.

 

Ali bodo esence spremenile osebnost mojega psa?

Cvetne esence uravnovešajo le neuravnotežena čustvena stanja. Če vaš pes že dolgo ni v ravnotežju, predvidevam, da je mogoče, da se vrnitev v bolj uravnoteženo stanje zdi kot sprememba osebnosti.

Čeprav lahko cvetne esence spremenijo odnos in vedenje, se to nikoli ne bo zgodilo na način, ki za to žival ni naraven.

Enostavno mu bodo pomagale, da se bo odzival in odzval na načine, ki so bolj prilagojeni, hkrati pa v skladu z njegovim posebnim temperamentom.

mladič, pasja univerza,

Kaj pa, če izberem napačne cvetne esence?

Izbira napačnih cvetnih esenc ne bo povzročila nobene škode ali čudnih reakcij. Preprosto ne bo imelo učinka.

Moja edina previdnost (neke vrste) bi bila, da poskrbite, da boste cvetnim esencam dali dovolj časa, da delujejo, preden ocenite, ali so bile učinkovite ali ne. To lahko traja tudi mesec dni.

In če vaša prva izbira cvetnih esenc res ni delovala, poskusite z drugo kombinacijo. Bodite pripravljeni upoštevati, da vaša odločitev o tem, kaj vaša žival čuti, ni bila povsem na mestu.

Celo za izkušene uporabnike cvetnih esenc interpretacija čustvene motivacije za vedenje živali ni preprost, odrezan proces. Da bi našli popolne esence za določeno žival, lahko traja nekaj časa eksperimentiranja.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM