V pričakovanju dojenčka – kaj pa pes?

peszdojenčkom

Nemalo žalostnih usod doleti pse, ko se par odloči za naraščaj. Nekateri lastniki iščejo nov dom psom, čeprav so z njimi preživeli skoraj celo življenje. Razlogi so zelo različni; od časovne stiske, ko se psu težko zagotavlja osnovne potrebe zaradi posvečanja časa dojenčku do nesprejemanja novega člana s strani psa in zdravstvenih težav, predvsem razvoja alergij. Kaj pa pari, ki si želijo, da mladiček in dojenček odraščata skupaj?

Nakup mladička, da bosta z dojenčkom skupaj odraščala

Ta ideja najpogosteje pride s strani mladih mamic, ki bodo imele prvega otroka in željo, da otrok zraste »gor« skupaj s psom, najpogosteje z mladičkom.

V kolikor nimate psa v gospodinjstvu že pred ne(načrtovanim) prihodom dojenčka, nikakor NE PRIPOROČAM, da si prehitro nakopljete zgolj dodatno obveznost in odgovornost.

 Morda se vam bo na prvi pogled ideja zdela zelo prisrčna, ki jo boste na začetku še obvladovali, vendar bo slej kot prej mladiček postal le še dodatno delo in skrb. Tako boste vsi skupaj samo še trpeli. Največ mladih psov išče nov dom, ker sobivanje z njim in dojenčkom postane prenaporno in izčrpajoče.

odrascanjeotrokaspsom

Z odraslim psom bo manj dela

Mladiček ali odrasel posvojen pes sta ENAKO kot dojenček ODGOVORNOST 24/7, ki potrebujeta vašo pozornost in vzgojo. Verjemite mi, da bo dojenček vzel 150% vašega časa in časa še za mladička ali odraslega posvojenega psa enostavno ne bo. Nevzgojen mladiček pa odraste v problematičnega psa. Pogostokrat boste izčrpani od vašega novorojenčka, nihanj hormonov itd. in v kombinaciji z novim psom, to nikakor ni dobra popotnica za kasnejše srečno skupno sobivanje psa in otroka. 

Dojenčki, ki so redno v stiku s psom, so bolj zdravi

Ogromno študij potrjuje zgornjo trditev, vendar to ne sme biti razlog, da si zato v najbolj občutljivem času, nakopljete še dodatno skrb za psa. 

alergijaotrokazaradipsa

Dokazano je, da so otroci, ki bivajo skupaj z živalmi, bolj zdravi, imajo manjšo možnost za razvoj alergij, astme, ekcemov, itd., zato predlagam, da v kolikor nimate že prej v gospodinjstvu živali, na nekaj časa redno obiskujete dobrega prijatelja, ki ima psa.

Ni takoj potreben neposreden stik s psom, saj so že mikrobi v zraku dober začetek razvoja imunskega sistema. Nikakor pa NE SILITE PSA v stik z otrokom, če kuža SAM NE POKAŽE INTERESA ali se vede zadržano.

Psa smo imeli pred prihodom dojenčka

V kolikor pa že imate v gospodinjstvu odraslega psa ali več njih, začnite z navajanjem na nov življenjski slog  čim prej- najbolje takoj, ko izveste ali razmišljate o zanositvi.

Za vsakega psa, prihod novega člana predstavlja stres, hitro spremembo, zato je prav, da na »novo rutino« svoje pse začnete navajati čim prej.

Predvsem z vidika osnovnih ukazov, zvokov npr. joka dojenčka, manjšega namenjanja pozornosti, uvedba potrebščin za dojenčka npr. voziček, lupinica, plenice, stajica, igrače, igralni lok,… vse te zadeve naj pes najprej SAM, V MIRU, TEMELJITO PREVOHA, brez vašega vmešavanja. Takrat ga ne motite s pohvalo, hrano, itd.!

Nato začnite postopoma s sprehodi, kjer imate s seboj (še) prazen voziček in kasneje v njem igračo, ki spominja na dojenčka.

Enak postopek ponovite, ko bo dojenček prišel na svet.

dojencekpasjauniverza

Psi so običajno zelo vznemirjeni, ko pride dojenček domov.

Če nič drugega, vohajo nov, čisto poseben, neznan vonj, zato predlagam, da, v kolikor rodite v porodnišnici, boste tam ostali vsaj nekaj dni in naj partner prinese kos oblačila ali tkanino dojenčka, ki ga pusti nekje, da ga pes temeljito prevoha SAM, V MIRU.

Kdaj pa je potem primeren čas za nakup ali posvojitev psa?

To je odvisno predvsem od vzgoje vašega otroka. Vsako leto bo vaš otrok postajal vse bolj samostojen in tako boste imeli več časa za novega kosmatega družinskega člana.

Prej kot bo otrok razumel besedo »ne« in se v čim večji meri držal »pasjih pravil«, naštetih tukaj, prej lahko začnete razmišljati o nakupu mladička ali posvojitvi psa.

Sama sem zagovornik, da naj bo to šele po 3. letu starosti otroka ali pa še kasneje. Odvisno od otrok(a) in okoliščin, v katerih bivate. 

Omogočanje neposrednega stika med otrokom in psom

igra pes in otrok

Preden omogočimo neposreden stik psa in otroka, moramo psa dobro poznati.

Nekaj dni ali nekaj tednov po prihodu psa v naš nov dom ni dovolj, naj bo to mladič ali odrasel pes.

Nekaj tednov v novem domu, za psa pomeni, da je šele začel prepoznavati, da boste vi od zdaj naprej njegova družina, je začel spoznavati nove vonjave in zvoke v novem domu in se navajati na dnevno rutino.

Šele v nekaj tednih se pes toliko sprosti, da si upa pokazati svoj pravi obraz. Šele takrat ga lahko resnično začnemo spoznavati.

Zaključek

Dojenček in pes sta odgovornost – to je dejstvo. Vsaka idilična predstava, kako istočasno skrbite za mladička in dojenčka, se slej kot prej sprevrže v nočno moro. Pes in otrok sta sicer čudovita kombinacija, saj se lahko med njima razvije trden odnos, od katerega imata veliko koristi oba.

Poskrbite le, da bodo otroci na novega živalskega družinskega člana dovolj stari, dobro pripravljeni in jim boste glede na njihovo starost zaupali ustrezno mero odgovornosti.

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM