Je manj procesirana hrana bolj zdrava za psa?

briketi pasja univerza

Ena najbolj obljudenih tematik na področju zdravja psa, je definitivno njihova prehrana. Katera je (naj)boljša? So briket, peleti, konzerve res boljši? Je surova ali kuhana hrana boljša? Kakšne so koristi in pomanjkljivosti vseh tipov (pre)hrane?

Ali obstajajo kakšni znanstveni dokazi, kater način prehrane naj bi bil bolj zdrav?

Precej zmede zasledim na tem področju, na eni strani omahovanje, na drugi trdno prepričanje.

V tem članku se ne bom posvečala posebej opisovanju posamezni vrsti prehrane, temveč se poglobila v to, kakšne koristi oziroma pomanjkljivosti imata nič ali malo procesirana v nasprotju z  (visoko) procesirano hrano na pse.

Kaj sploh pomeni procesirana hrana?

Izraz “procesirana hrana za pse” ali “obdelana hrana za pse” se nanaša na hrano, ki je bila podvržena različnim postopkom pred pakiranjem in prodajo. Ta hrana lahko vključuje številne oblike, vendar se pogosto nanaša na suho hrano (npr. briketi, peleti) ali konzervirano hrano za pse.

food bowl, fressnapf, dog food-281978.jpg

Procesiranje hrane za pse vključuje različne korake, kot so:

  • Kuhanje: Sestavine so običajno kuhane, da postanejo prebavljive in varne za uživanje.
  • Mletje: Sestavine se lahko zmeljejo na manjše delce, kar olajša prebavo in poveča površino za absorpcijo hranil.
  • Ekstrudiranje: Pri proizvodnji suhe hrane se lahko uporabi postopek ekstrudiranja, kjer se sestavine stisnejo in nato ekstrudirajo skozi posebne luknje, da dobimo določeno obliko.
  • Dodajanje hranil: Proizvajalci pogosto dodajajo vitamine, minerale in druge hranilne snovi, da zagotovijo, da je hrana uravnotežena in zadovoljuje prehrambne potrebe psov.
  • Konzerviranje: Dodajajo se konzervansi in antioksidanti za podaljšanje roka uporabnosti hrane in ohranjanje kakovosti.
  • Sušenje: Pri pripravi nekaterih vrst hrane se uporablja sušenje, kar pomaga ohranjati hrano dlje časa.

Procesiranje hrane za pse imajo prednosti, kot so enostavno shranjevanje, dolg rok trajanja in enostavno doziranje. Vendar pa obstaja tudi kritika glede nekaterih procesov, ki lahko zmanjšajo kakovost nekaterih hranil, ter glede uporabe konzervansov in umetnih dodatkov.

briketi ali peleti

Pogosto vprašanje pa je: kaj je za psa bolj zdravo?

Vemo, da je primarna mikrobna kultura gastrointestinalnega trakta mladičev naseljena preko mame. Zato je zelo pomembno, s čim vse je mama hranjena že pred obrejitvijo, tekom brejosti in po kotitvi. 

Ko gredo mladički v nov dom, lastniki največkrat prehitro mladiču zamenjajo prehrano, ki jo je imel še včeraj v leglu, če tudi je bila ta zelo slaba. Za mladička je to le dodaten stres.

prehrana mladica

Od mladička do zdravega odraslega psa

Nova študija kaže, da imajo mladiči, ki niso hranjeni izključno s komercialno hrano, manjšo pojavnost atopijskega dermatitisa, ki je danes ena najpogostejših kožnih obolenj. Več si lahko preberete tukaj. 

Dokazano je tudi, da mladiči, ki so uživali ne procesirano, svežo hrano tekom odraščanja, so imeli nižjo incidenco vnetih ušes kot odrasli psi. 

Še več, raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi v Helsinkih, jasno kaže na povezavo, da prehrana, ki jo ima pes tekom odraščanja, se pravi kot mladiček in adolescent, vpliva na zdravje črevesja kasneje v njegovem življenju, predvsem na pojav kronične enteropatije.  

Prehrana mladiča in mladostnika lahko vpliva na pojav kroničnih gastrointestinalnih težav pri psih kasneje v življenju.

Vzroki za kronične enteropatije (CE), oziroma dolgotrajne gastrointestinalne težave, niso dobro poznani. Za potrebe raziskave so raziskovalci uporabili podatke, zbrane s pomočjo spletne ankete o pogostosti hranjenja, ki jo je leta 2009 uvedla raziskovalna skupina DogRisk. Podatki vključujejo odgovore več tisoč finskih lastnikov psov o vprašanjih, kot so prehrana njihovega psa v treh različnih obdobjih, bolezni, s katerimi se soočajo ali so se soočali njihovi psi, ter različni okoljski dejavniki.

alergija pri psih

“Velik delež kroničnih gastrointestinalnih težav lahko zdravimo s prehrano. Zato smo želeli preučiti povezavo med prehrano mladiča in mladostnika ter pojavnost kroničnih enteropatij kasneje v življenju.«

Po rezultatih raziskave, je hranjenje s surovo hrano in dajanje ostankov človeških obrokov, še posebej v mladosti, zaščitno delovalo proti kronični enteropatiji kasneje v življenju.

Nasprotno pa je bilo ugotovljeno, da je v glavnem ali izključno hranjenje z ultra-predelano hrano, ki je temeljila predvsem na  ogljikovih hidratih, tj. suho hrano za pse (briketi, peleti), v obdobju mladička ali v mladosti, ali pogosto dajanje predelanih suhih govejih trakov (ki dejansko niso surovi), v mladosti, pomembno potencialno tveganje za CE kasneje v življenju.

Lastniki vplivate na zdravje črevesja svojih psov, tako da nudite raznoliko izbiro sveže, čim manj procesirane hrane že pri mladiču in kasneje mladem psu. Ali pa vsaj kot dodatek k prehrani s suho komercialno hrano. Seveda pa imamo tudi izjeme psov, ki pa surovo, kuhano hrano ne prenašajo, zato jim poskusimo najti optimalno kvalitetno komercialno obliko hrane.

zdrav pes ljubljana

Črevesni mikrobiom

Študija je pokazala, da vrsta hrane vpliva na sestavo različnih mikroorganizmov.

Rezultati kažejo, da sestava prehrane spreminja sestavo fekalne mikrobiote in končne produkte fermentacije. Hranjenje s surovo prehrano spodbuja bolj uravnoteženo rast bakterijskih skupnosti in pozitivno spremembo kazalnikov zdravih funkcij črevesja v primerjavi z visoko procesirano hrano.

rdece meso za psa

V drugi študiji na Novi Zelandiji, ki je zajemala 15 odraslih psov, so raziskovalci ugotovili, da so psi, ki so bili hranjeni s surovo hrano z rdečim mesom, pokazali višje stopnje prebavljivosti beljakovin kot psi, ki so bili hranjeni z briketi. Prav tako so izločali manj iztrebkov z nižjimi koncentracijami hlapnih maščobnih kislin v blatu. Glede črevesne bakteriote so avtorji študije opazili:

– “Prehrana je bistveno vplivala na 27 mikrobnih družin in 53 rodov v iztrebkih. Še posebej so bile količine Bacteriodes, Prevotella, Peptostreptococcus in Faecalibacterium nižje pri psih, hranjenih s surovo hrano, medtem ko so bile Fusobacterium, Lactobacillus in Clostridium v večji količini.”

– Sprememba mikrobiote se povezuje s prebavljivostjo beljakovin in maščob pri psih. Z razumevanjem razmerja med mikrobiomom psa in prebavljivostjo zaužite hrane, pridobivamo vpogled v vpliv prehrane na celotno dobrobit hišnih ljubljenčkov.

Še ena študija, ki nakazuje, da uživanje sveže hrane povečuje raznolikost mikrobioma in spodbuja spremembe v sestavi bakterij na koži psov ljubljenčkov v nasprotju s prehrano s suho komercialno hrano. 

Kaj pa prebavljivost?

Prebavljivost se nanaša na sposobnost organizma, da razgradi hrano na njene osnovne sestavine in jih absorbira v prebavni sistem. To je ključen proces, ki omogoča telesu, da pridobi hranila, potrebna za rast, vzdrževanje in delovanje.

Še ena podrobnejša študija, ki je opazovala več različnih parametrov, ne zgolj prebavljivost med svežo hrano in ekstrudirano, je potrdila enako, kot vse prejšnje.

Ko govorimo o prebavljivosti hrane, se običajno nanašamo na naslednje vidike:

  • Razgradnja na osnovne sestavine: Prebavni sistem mora razgraditi kompleksne molekule, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe, na osnovne enote. Na primer, ogljikovi hidrati se razgradijo v sladkorje, beljakovine v aminokisline, in maščobe v maščobne kisline.
  • Absorpcija: Razgrajene sestavine se nato absorbirajo v krvni obtok preko stene prebavnega trakta. To omogoča, da hranila dosežejo različne dele telesa, kjer jih potrebujejo celice za energijo, rast in funkcijo.
  • Uporabnost hranil: Prebavljivost se prav tako nanaša na to, kako dobro organizem lahko uporabi absorbirana hranila. Na primer, nekatere oblike mineralov ali vitaminov se lahko bolje absorbirajo kot druge.

Stopnja prebavljivosti hrane je odvisna od več dejavnikov, vključno s sestavo hrane, načinom priprave, prisotnostjo vlaknin in drugih snovi ter zdravjem prebavnega sistema.

iztrebek psa

V prehrani za hišne ljubljenčke (in tudi ostalih domačih živali), kot so psi in mačke, je prebavljivost hrane pomembna, saj vpliva na to, kako dobro se izkoristijo hranila iz hrane, ki jo zaužijejo. Kvalitetna hrana za živali običajno vsebuje sestavine, ki so lažje prebavljive in boljše izkoristljive za potrebe hišnih ljubljenčkov.

Vendar bodite pozorni, saj mnogo komercialnih hran vsebuje večji vir beljakovin rastlinskega izvora in tako upravičijo višji delež beljakovin, čeprav vemo, da se proteini živalskega in rastlinskega izvora precej razlikujejo v mnogo lastnostih, med drugimi tudi prebavljivost. 

Ko so primerjali stopnjo prebavljivosti različnih tipov prehrane, so opazili, da je bila najbolje prebavljiva surova hrana, sledila ji je rahlo kuhana. Na zadnjem mestu pa se je znašla ekstrudirana hrana tj. briketi.

Škodljivi mikroorganizmi v suhi hrani?!

briketi ali peleti

Glavna argumenta, da je komercialno pripravljena suha in mokra hrana, za živali boljša, bolj zdrava ipd., sta zato, ker naj bi imela idealna razmerja nutrientov za posamezno živalsko vrsto in življenjsko obdobje TER ker ni možnosti za okužbo s patogenimi mikroorganizmi, saj je podvržena obdelavi pri zelo visoki temperaturi. Žal pa očitno temu ni tako, saj je zadnja raziskava pokazala ravno nasprotno. Vendar pa se lahko zgodi, da se hrana kontaminira v procesu hladne verige. Poleg tega, morajo proizvajalci dodajati sintetične mikroelemente, predvsem vitamine, saj se tekom toplotne obdelave izgubijo oz. uničijo.

Eden od bistvenih razlogov, zakaj vse več lastnikov raje pripravlja obroke za pse doma je, da vedo, kaj točno postrežejo psu v njegovo posodo. Raziskav na področju prehrane psov in njene ustreznosti je zadnja leta ogromno, zato čisto vseh ne bom opisovala tu, lahko pa si pogledate vse, ki so prosto dostopne na spletu.

Zaključek

Prehrana, ki je surova ali rahlo kuhana ter uravnotežena glede hranil, je najboljša izbira za hišne ljubljenčke, vendar le za tiste lastnike, ki so predani pravilni pripravi le-tega. Žal se je največ napak pokazalo ravno pri pripravi obrokov, saj na dolgi rok niso bili uravnoteženi. Če se ne želite ukvarjati z uravnoteženjem prehrane doma, je izbira že uravnotežene, komercialno dostopne surove hrane dobra alternativa.

Poskrbite tudi, da vključite raznovrstno svežo hrano v prehrano svojega hišnega ljubljenčka. Z raznoliko prehrano lahko vašemu kosmatemu družinskemu članu zagotovite raznolikost hranil in okusov ter zdravo življenje.

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM