Je česen za pse koristen ali strupen?

cesen za psa

Na spletu lahko dobimo ogromno (napačnih) informacij in med njimi se najde tudi česen, predvsem, trditev, da je strupen za pse. Pa je res?

Zavedajmo se, da je VSAKA SNOV lahko STRUPENA, celo smrtna, če je napačno odmerjena in aplicirana.

Večina spletnih seznamov vsebuje živila, ki so resnično strupena za pse, živila, ki bi se jim bilo treba izogibati pri živalih s specifičnimi zdravstvenimi težavami, in živila, ki lahko predstavljajo nevarnost za zadušitev. 

Česen nikakor ne bi smel biti med njimi, žal pa je pristal na seznamu strupenih rastlin, samo zato, ker spada v isto družino kot npr. čebula, ki pa je nevarna za pse.

Česen ima v veterinarski medicini še danes slab prizvok, ker je del iste družine kot čebula, čeprav sem prej prepričana, da je glavni razlog ne pravilno informiranje.

Česen DA, čebula NE

Čebula vsebuje približno petnajstkrat večjo koncentracijo n-propil disulfida kot česen. Tiosulfati in disfulfidi so v primernih koncentracijah odgovorni za povzročanje specifične anemije (kot posledica hemolize) pri psih, ki uživajo čebulo.

Študija iz leta 2004 kaže, da je alicin, zdravilna spojina v česnu, koristna tudi za kardiovaskularno zdravje živali, brez poročil o anemiji, kljub visokim koncentracijam, ki so bile hranjene med študijo (to je razlog, zakaj vidite česen vključen v številno komercialno pasjo hrano).

Razlog za te zavajajoče informacije je, da večina raziskav svoje ugotovitve temelji na učinkih izvlečkov, koncentratov česna, prevelikih odmerkih in nenaravnih načinih aplikacije

Raziskovalci le redko uporabljajo svež česen za pse, ker je težko izmeriti odstopanja v celi rastlini.

čebula za psa

Od kje torej strah pred česnom?

V 80-ih in 90-ih je bil česen pogosto prisoten v pasji in mačji hrani, vse do japonske študije leta 2000.

V študiji so želeli izvedeti, ali bo koncentrat 1,25 ml česnovega ekstrakta/kg telesne teže na dan (tj. 5 gramov česna/ kg TT), v 7 dneh doslednega dajanja, povzročil psom hemolitično anemijo in eksperimentalno povzročil kakšne hematološke značilnosti. 

Rezultat:  psi niso kazali nobenih simptomov, kaj šele poginili. Niti enega primera anemije ni bilo, vendar so bile pod mikroskopom vidne spremembe povezane z oksidativnim stresom v nekaterih eritrocitih. 

Iz tega so, ne vem kako točno, potegnili zaključek, da česen ni varen za pse. Takrat se je globalno začel pregon česna iz prehrane domačih živali. Vsi so začeli opozarjati, na to, da je česen strupen za pse.

 

Zaradi tega dejstva, so študijo kritizirali in so raziskovalci še enkrat ocenili rezultate. Študijo so kritizirali predvsem zaradi visoke koncentracije, uporabljene v poskusu. Za primerjavo s psi v poskusu– pri psu velikosti zlatega prinašalca, teže 30kg, bi to pomenilo 35 strokov česna NA DAN! 

V 7 dneh bi to pomenilo, da bi 30kg pes zaužil 245 strokov česna!

 Noben normalen pes ne bi pojedel toliko česna v enem dnevu, kaj šele tednu. A vendar, tudi te enormne količine česna niso povzročile Heinzovske anemije pri nobenem psu v poskusu.

Leta 2004 je ista ekipa naredila še eno študijo o česnu in zaključila, da je česen odličen za imunski sistem in srce.

Po tej študiji je AAFCO dodal česen nazaj v svoj priročnik in proizvajalci hrane za ljubljenčke so spet dodajali v hrano različne oblike česna: olje, prah, tinkture,…

svezcesenzapsa

Leta 2018 je ista ekipa japonskih znanstvenikov še enkrat potrdila varnost in koristi česna. Psi, hranjeni z veliko manjšimi količinami – in daljše obdobje (12 tednov namesto 7 dni). Dali so le 90 mg na kilogram na dan in zaključili, da “dolgotrajno peroralno dajanje AGE v odmerku 90 mg/kg/dan 12 tednov ni pokazalo nobenih škodljivih učinkov pri psih.”

Družina lukovk (Aliaceae)

Družina lukovk je ena največjih družin na svetu. To so rastline, ki proizvajajo kemične sestavine, ki jim dajejo karakterističen vonj in okus po čebuli in česnu. 

Med najbolj znanimi člani te družine so čebula (Allium cepa), česen (Allium sativum), por (Allium porrum) in šalotka (Allium ascalonicum), vendar pa nekatere vrste iz te družine vsebujejo strupene spojine. 

Rod Allium – luk spada v družino Aliaceae, čeprav ga po starejši literaturi umeščajo v družino lilijevk (Liliaceae).

Strupenost

Kljub temu, da so nekatere rastline iz družine lukovk varne za prehrano, so druge lahko strupene, zlasti za hišne ljubljenčke. Nekatere vsebujejo snovi, ki lahko povzročijo zastrupitve, zato je pomembno paziti na vrste rastlin v svojem okolju.

Vse naštete rastline vsebujejo snovi, n-propil disulfid in tiosulfat. 

Tiosulfat, zlasti v obliki natrijevega tiosulfata pa je znan po tem, da v visokih odmerkih povzroča tvorbo Heinzovih teles, kar povzroča specifično anemijo pri domačih živalih, vključno s psi, mačkami in konji, imenovano anemija s Heinzovimi telesci oz. Heinzovska anemija.

Heinzova telesa so okrogla telesa, ki se tvorijo znotraj rdečih krvnih celic (eritrocitov, čigar glavna funkcija je prenos kisika po telesu) in so posledica oksidacije hemoglobina.

Ta vrsta anemije se pojavi, ko je število rdečih krvnih celic zmanjšano zaradi poškodb ali uničenja rdečih krvnih celic, ki vsebujejo Heinzova telesa.

psiincesen

Blagodejni učinki česna na pse

Več o tem, si lahko preberete tukaj, omenila pa bom zgolj najpogostejše koristne učinke.

 • Detoksifikacija telesa
 • Preprečuje formiranje krvnih strdkov
 • Znižuje holesterol
 • Kot prevetiva pri nastanku tumorjev 
 • Zniža krvni tlak
 • Zniža nivo glukoze v krvi ( preprečuje diabetes, regulira metabolizem )
 • Kardiovaskularna podpore
 • Dober za imunski sistem
 • Naravni antibiotik
 • Naravni antimikotik
 • Naravni antiparazitik
 • Ima visoke vrednosti aminokislin. Vsebuje tudi vitamine A,C, B kompleks in minerale, kot so žveplo, cink, natrij in fosfor, magnezij, selen, mangan, germanij,…
 • Ojača delovanje jeter, saj česen razgrajuje odpadke, preden pridejo v krvni obtok. Prav tako pomaga vašemu psu asimilirati hranila in odstraniti odpadke skozi celoten prebavni trakt.
 • Ima veliko žvepla in fruktanov (inulin in oligofruktoza)

*Fruktani lahko povzročijo prebavne motnje pri psih, ki imajo sindrom prepustnega črevesja (ang. Leaky gut syndrome), vnetno črevesno bolezen (IBD) ali sindrom razdražljivega črevesja (IBS). Ko neprebavljeni fruktani fermentirajo v tankem črevesu, povzročijo napenjanje, pline in zaprtje. 

Prebavni sistem vašega psa mora biti zdrav, preden mu ponudite česen.

Odmerjanje

Spodaj so priporočene dnevne količine svežega česna, odvisno od teže, če se odločite, da boste hranili psa s to zdravilno začimbo (ne priporočam česnovih tablet).

Odmerki se razlikujejo v različnih virih, vendar so še vedno svetlobna leta daleč od toksičnih doz ob predpostavki, da tehta 1 strok česna med 3-7g.

5 -7 kg -> ½ stroka

9 – 18 kg -> 1 strok

20 – 32 kg -> 1½ stroka

34 – 41 kg -> 2 stroka

45kg in več -> 2½ stroka

Poročilo iz leta 2008, ki ga je objavil Nacionalni raziskovalni svet, je bolj konzervativen glede informacij o odmerkih. 

Medtem ko komisija, ki je pripravila poročilo, ni mogla določiti varne zgornje meje vnosa česna za pse, mačke in konje, je lahko uporabila razpoložljive raziskave, da bi priporočila vrsto sprejemljivih vnosov glede na zgodovinske varne vnose (HSI) in ocenjeno domnevno varno vnosi (PSI).

Na osnovi stroka, ki tehta 3 g, je odmerek sledeč:

30kg pes -> 1,2 g /dan, kar je enako pribl. ½ stroka na dan

7kg mačka -> 0,12 g /dan, kar je enako pribl. 1/25 stroka na dan

cesenzapsa

Sama hranim svoje pse 1 velik svež strok česna/ 10 kg TT vsak 2.-3.dan. Česna ne priporočam za pse, mlajše od 6.mesecev. Do prvega leta pa polovični odmerek za odrasle pse.

Breje psice lahko dobivajo česen, vendar bodite pozorni, da mladiči ne bi začeli zavračati mleka zaradi spremenjenega okusa. Enak učinek se je pokazal tudi pri doječih dojenčkih.
V vsakem stroku naredim več zarez z nožem, da se sproži encimska reakcija, vendar na videz strok še vedno izgleda v enem kosu.
Te tehnike se poslužujem, ker imam psa, ki ne mara česna in je topljen sirček edina možnost, kamor ga še učinkovito skrijem.
Če je preveč sesekljan, ima bolj intenziven vonj in ga pes nikakor ne bo hotel pojesti.

Zakaj svež česen?

Zagovarjam načelo tradicionalne kitajske medicine, da je hrana lahko tudi zdravilo. 

Znanstveno gledano, pa je znotraj svežega česna encim alinaza, ki se aktivira, ko česen mehansko poškodujete npr. strete ali narežete.

Alinaza je encim, ki sodeluje pri procesu, v katerem se alicin pretvori iz aminokisline alinina. Alicin je spojina, ki ima številne zdravilne lastnosti ( antibiotične, proti rakave, antivirusne in antioksidativne ) in je odgovorna za značilen vonj in okus česna. Več si lahko preberete tukaj

Ko česen mehansko poškodujemo, na primer z rezanjem ali stiskanjem, alinaza reagira z aminokislino alinom, kar sproži kemično reakcijo in tvorbo alicina.

Alicin je znan po svojih antibakterijskih in protivnetnih lastnostih, ki mu pripisujejo različne koristi za zdravje.

 

svezcesenzapsa

Žal pa so alicin in druge koristne spojine v česnu precej nestabilne in občutljive na toplotno obdelavo. Zato je za ohranjanje njihovih koristnih lastnosti najbolje uživati surovega ali nekoliko termično obdelanega.

To pomeni, da česen v prahu ali že prej mehansko obdelan česen, doda le specifičen okus in vonj, medtem ko alicina že zdavnaj ni praktično nič več, zato na zdravje nima velikega vpliva.

Česen naj bo lokalno pridelan, organski, surov in SVEŽ. Svež pomeni: iz lupine čimprej v pasji gobček - v roku 15 minut od mehanske poškodbe strokov.
Kitajski česen je običajno vprašljiv zaradi preseženih količin težkih kovin npr. arzena, svinca, živega srebra, kadmija, barija,.. in klora.

Česen za mačke in specifične pasme psov

cesnovetabletezapsa

Žal še nisem zasledila več študij, ki bi potrdile količino česna, ki je varna za mačke, poleg zgoraj omenjenega doziranja.

Ugotavlja se, da so določene pasme psov in mlade živali, bolj občutljive na tiosulfat in njegove hemolitične učinke. To so mladiči, japonske in korejske pasme ( shibe, akite, japonski čin, tosa inu, korejski jindo, korejski goli pes,…).

Interakcije česna z zdravili

Če pes jemlje kakšne zdravilo za opisane indikacije, ne priporočam dajanja česna. To so:

 • Zdravila za srce
 • Kemoterapevtiki
 • Zdravila, ki zavirajo imunski sistem
 • Zdravila za visok krvni tlak
 • Antacidi
 • Inzulin

 

Tukaj si lahko pogledate toksične odmerke najpogostejših zastrupitev psov in mačk z različnimi rastlinami.

Zaključek

Torej, svež mehansko obdelan česen je zelo koristen za zdravje vašega psa. Pes mora imeti zdrava prebavila pred uživanjem česna, nekatere pasme pa so bolj občutljive na česen.

Viri

Borovničar, N. (2013). Prepoznavanje mejotskih stadijev pri čemažu (Allium ursinum L.). Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani.

Habib, R. & S. Becker, K. The forever dog. Harper, 2021.

Levy, Juliette de Bairacli. The Complete Herbal Book for the Dog. Farrar, Straus and Giroux, 1991.

Riviere Jim E, Boothe Dawn M, Czarnecki-Maulden Gail L, Dzanis David A, Harris Patricia A, Hendriks Wouter H, Kirk Claudia A, Warren Lori K, Lewis Austin J, Arieti Ruth S. “Safety of Dietary Supplements for Horses, Dogs, and Cats”. Committee on Examining the Safety of Dietary Supplements for Horses, Dogs, and Cats, The National Academy of Sciences, 2008.

Martinčič et al. (2007). Mala flora Slovenije. Tehniška založba Slovenije.

Nudimo tudi prehransko svetovanje za vašega kužka, naj bo to
– prehod na kuhano/surovo hrano,
– sestava uravnoteženega ali dietnega obroka ali
– optimalno izbiro komercialne hrane.
Možnosti je veliko in ne paše vsakemu psu vsak način prehrane oz. vir hrane.
Vsi pa si želimo čim bolj zdrave pse, ki nas bodo spremljali čim dlje. 💚

Če potrebujete našo pomoč pri oblikovanju jedilnika, prehodu na drugo prehrano ali iskanju primerne komercialne hrane, se naročite tukaj.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM