Ko vam nekdo govori o esencialnih aminokislinah, maščobnih kislinah, zakaj so tako pomembne in kakšna je njihova funkcija v telesu, je uporabno da veste, kam spada kakšen termin/ izraz.
Torej, ko pes/človek zaužije hrano, ta v prebavilih razpade na najbolj osnovne dele, ki jih lahko uporabijo celice za svoje delovanje, izgradnjo ali razgradnjo in energijo.
Začnimo bolj podrobno z MAKROhranili.
Ogljikovi hidrati (OH)
Ogljikovi hidrati (polisaharidi) razpadejo v prebavilih na monosaharide. Ločimo 3 tipe monosaharidov: glukozo, fruktozo in galaktozo.
Te razpadejo v procesu celičnega dihanja, ki se odvija v mitohondrijih celic. Celično dihanje je proces, v katerem se glukoza (monosaharid) razgradi na manjše enote, s čimer se sprosti energija, ki jo celice uporabljajo za svoje delovanje.
Celoten proces celičnega dihanja je sestavljen iz glikolize, aerobne in/ali anaerobne dihalne verige. Rezultat teh procesov je, da se monosaharidi razgradijo na končne produkte, kot so ogljikov dioksid, voda in energija, ki se uporablja za vzdrževanje življenjskih funkcij celic.
Glavne funkcije OH so
- vir energije- glavno in ključno gorivo za vse celice v telesu v vseh organih. Od glukoze so še posebej odvisni eritrociti in različne možganske celice
- ohranjanje telesne temperature
- podpora prebavi, predvsem v obliki vlaknin oz. balastnih snovi. Več o vlakninah bom govorila v nadaljevanju
- primarni vir shranjevanja energije v obliki glikogena v mišicah in jetrih
- regulacija krvnega sladkorja/glukoze
- sinteza nukleinskih kislin, ki so gradniki DNA in RNA
Beljakovine
Beljakovine s pomočjo encimov razpadejo na aminokisline. Beljakovine so sestavljene iz različnih aminokislin, ki so povezane skupaj v določenem zaporedju.
Obstaja 20 različnih aminokislin, ki sodelujejo pri tvorbi beljakovin, in vsaka ima svojo specifično strukturo in funkcijo. Razdelimo jih na 2 glavni kategoriji: esencialne in ne esencialne.
- Esencialne aminokisline: To so aminokisline, ki jih telo ne more samo proizvesti ali jih proizvede v premajhni količini in jih je treba dobiti s hrano. Primeri esencialnih aminokislin so lizin, valin, levcin, izolevcin, metionin, triptofan, fenilalanin, treonin in histidin.
- Ne esencialne aminokisline: To so aminokisline, ki jih telo lahko samo sintetizira in jih ni treba vnašati s hrano. Primeri ne esencialnih aminokislin so alanin, asparaginsko kislino, asparagin, cistein, glicin, tirozin, glutaminsko kislino, serin, prolin in arginin.
Glavne funkcije beljakovin so
- Gradnja in vzdrževanje celic, saj so beljakovine osnovni gradniki celic. Zagotavljajo podporo za rast in obnovo tkiv.
- Podpora imunskemu sistemu npr. v obliki imunoglobulinov, ki so ključni pri obrambi pred okužbami in boleznimi.
- Delovanje encimov in hormonov- kot encimi pospešujejo kemične reakcije v telesu in kot hormoni regulirajo različne fiziološke procese.
- Transport snovi
- Regulacija pH
- Energijska rezerva – v nujnih primerih, ko je premalo OH, lahko beljakovine služijo kot vir energije.
Maščobe
Lipidi oz. laično maščobe, razpadejo s pomočjo lipaz na glicerol in višje maščobne kisline.
Ločimo ponovno esencialne in ne esencialne maščobne kisline. Pri psih, kot tudi pri drugih sesalcih, obstaja več maščobnih kislin, ki se štejejo za esencialne, kar pomeni, da jih telo ne more samo proizvesti in jih je treba dobiti s hrano.
EPA in DHA igrata pomembno vlogo pri razvoju možganov in ohranjanju zdravega srca. Pomembna sta tudi za vzdrževanje zdravega vida in vnetnega odziva v telesu.
Po številu vezeh jih delimo na nenasičene in nasičene maščobne kisline.
Nenasičene pomeni, da imajo v svoji molekulski strukturi vsaj 1 dvojno vez (ali več njih).
Nasičene pa imajo zgolj enojne vezi. Omega 3 in 6 sta skupini nenasičenih maščobnih kislin in delujeta antagonistično. Bistveno je, da sta v ravnovesju.
Žal, v današnji družbi zaradi pogoste uporabe rastlinskih olj v predelanih živilih, primanjkuje v prehrani psom in ljudem predvsem omega 3, ki ga moramo dodajati v prehrano.
Viri omega 3 maščobnih kislin so:
- Ribje olje
- Krilovo olje
- Olje zelenouste školjke
- Laneno olje in lanena semena
- Konopljino olje
- Sončnično olje
- Kokosovo olje
- Orehovo olje in orehi
- oreščki
- Chia semena…
Organizem sesalcev lahko sintetizira več nasičenih maščobnih kislin, od nenasičenih pa le oleinsko kislino. Zato moramo večkrat nenasičene maščobne kisline dobiti s hrano.
Glavne naloge so
- Glavna struktura za celične membrane
- zaloga energije
- telesu omogočajo izolacijo
- absorpbirajo maščobo-topne vitaminov
- sodelujejo v encimskih reakcijah, živčnem sistemu
- gradniki hormonov
- vloga pri vnetnem odgovoru organizma, strjevanju krvi,…
Vlaknine oz. balastne snovi
Vlaknine so po svoji strukturi polisaharidi (ogljikovi hidrati), ki se ne prebavijo v tankem črevesju in ostanejo neprebavljeni.
Imajo pomembno vlogo pri prebavi in zdravju prebavnega sistema, kar prispeva k oblikovanju blata in boljši peristaltiki črevesja tj. preprečuje zapiranje.
Zaključek
Vsa hranila so pomembna. V količini in kvaliteti.
Če potrebujete našo pomoč pri oblikovanju jedilnika, prehodu na drugo prehrano ali iskanju primerne komercialne hrane, se naročite tukaj.