Klopi: prenašalci nevarnih bolezni

Klopi so eni izmed najpogostejših zunanjih parazitov, ki pestijo živali in ljudi, še posebej v toplejših mesecih leta. Poleg možnega srbenja in lokalnega draženja kože lahko ti zajedavci prenašajo številne bolezni, ki so potencialno nevarne, celo smrtne, tako za živali kot za ljudi. Kako naravno in učinkovito zaščititi vašega psa (in sebe) pred klopi in prepoznati simptome klopnih bolezni, je ključno za ohranjanje zdravja in dobrega počutja vas in vašega štirinožnega prijatelja.

Pogoste klopne bolezni pri psih.

Klopi prenašajo zelo veliko število različnih bakterij, virusov, parazitov in protozojev. Na kratko bomo opisali najpogostejše.

Borelioza

Lymska bolezen oz. lymska borelioza je najbolj znana in pogosto omenjena klopna bolezen, ki jo povzroča bakterija Borrelia burgdorferi. 

Simptomi vključujejo vročino, apatijo, otekle sklepe in šepanje. Brez zdravljenja lahko borelioza privede do resnih težav s srcem, ledvicami in živčnim sistemom.

Anaplazmoza

Anaplazmoza je bolezen, ki jo pri psih poznamo v dveh oblikah; anaplazmoza, ki jo povzroča Anaplasma phagocytophilum (prizadene levkocite), in anaplazmoza, ki jo povzroča Anaplasma platys (prizadene trombocite).

Simptomi so podobni simptomom borelioze, vključno z vročino, nizko ravnjo energije, izgubo apetita, bolečinami v sklepih, depresijo in v nekaterih primerih tudi bruhanjem in drisko. Pogosto se pojavijo tudi trombocitopenija (nizko število trombocitov), levkopenija (nizko število belih krvnih celic) ali anemija.

Erlihioza

Ehrlioza je posledica okužbe z bakterijami iz rodu Ehrlichia –  najpogostejši povzročitelj ehrlioze pri psih je Ehrlichia canis, ki povzroča t.i. pasjo monocitno ehrliozo. Psi se z ehrliozo lahko okužijo prek ugriza okuženega klopa, najpogosteje vrste Rhipicephalus sanguineus. Bolezen prizadene predvsem bele krvne celice (levkocite)

Simptomi se razlikujejo glede na fazo bolezni in lahko vključujejo vročino, utrujenost, zmanjšan apetit, povečane bezgavke (limfadenopatija), bolečine v sklepih ter v kasnejših fazah anemijo, trombocitopenijo, levkopenijo, povečanje jeter in vranice, nevrološke motnje, vnetje oči ter v težjih primerih, krvavitve.

Babezioza

Babesioza je klopna bolezen, ki jo povzročajo protozoji ( enocelični mikroskopski organizmi ) iz rodu Babesia, ki značilno okužijo in uničujejo rdeče krvničke (eritrocite) gostitelja. Ta bolezen je znana predvsem po tem, da povzroča hemolitično anemijo, kar lahko privede do številnih resnih zdravstvenih težav.  

Simptomi so lahko različni, odvisno od vrste Babesia in splošnega zdravja psa, najpogosteje pa vidimo slabost in letargijo, blede sluznice in veznice, zmanjšan apetit, povišano telesno temperaturo, temno obarvan urin in porumenelost (ikteričnost) kože in/ali sluznic. V hujših primerih lahko bolezen povzroči tudi povečano vranico in resne zaplete, kot so hemolitična anemija, šok in smrt.

Terapija

Klopne bolezni pri psih zahtevajo skrbno in pravočasno zdravljenje, da se prepreči razvoj resnejših zdravstvenih težav. Splošni pristop k zdravljenju teh bolezni vključuje dolgotrajno uporabo antibiotikov, protibolečinskih in protivnetnih sredstev ter podporne terapije, kot so npr. infuzija ali transfuzija. v kolikor žival kaže hujše simptome ali zaplete.

Naravna preventiva

Ključ do zaščite vašega psa (in vas) pred klopnimi boleznimi je zagotovo preventiva oz. zaščita.

Pomembno je redno pregledovanje dlake vašega psa po sprehodih v naravi, še posebej v toplih mesecih, ko so klopi najbolj aktivni. Pri črnih in temnih enobarvnih psih priporočamo »strkanje« dlake psa ali generalno česanje na beli površini npr. rjuhi, saj so klopi tako najbolje vidni.

Redna košnja domačega travnika. 

Redna uporaba (naravnih) antiparazitikov je zagotovo najboljši način za zaščito. Ker pa beležijo vse več hudih stranskih učinkov in celo smrti pri uporabi sintetičnih antiparazitikov, najprej poskusimo različno kombinacijo naravnih sredstev, kot je npr. EM ovratnica za pse in mačke ter zapestnica za ljudi, različna eterična olja v obliki razpršil, elektronski obeski, česen, kis, diatomejska zemlja, različna zelišča,… in česar noben parazit ne mara: DOBREGA IMUNSKEGA SISTEMA, zato je podpora le-temu ključnega pomena! Žal ne obstaja enotna naravna zaščita, ki bi jo čisto vsako telo dobro sprejelo, zato moramo poskusiti različne stvari.

Podpora pa ne pomeni vedno prehranskih dodatkov, temveč čim manj stresno vsakdanje življenje, zadovoljevanje potreb psa (o tem na široko predavam na seminarjih o vedenju psov), veliko sveže in sezonske hrane, čim manjši vnos toksinov, občasno dodatek prebiotikov in probiotikov,…

EM ovratnice in zapestnice so primerne tako za ljudi (tudi otroke) kot živali (pse, mačke), ne glede na pasmo, starost in zdravstveno stanje. Svoj komplet lahko naročite tukaj. Po poročanju večletnih uporabnikov deluje proti klopom, bolham in komarjem

Prisesan klop

Če opazite klopa na koži vašega psa (ali vas), ga je treba odstraniti čim prej. Klopa primete čim bližje koži s pinceto in ga nežno, a odločno izvlecite. Klopa je treba prijeti čim bližje koži in ga nežno vleči navzgor z enakomernim pritiskom, da se prepreči raztrganje telesa klopa od njegovih ustnih delov, ki ostanejo zataknjeni v koži.

Po odstranitvi je pomembno mesto ugriza temeljito očistiti z antiseptikom (jod, alkohol) ali milom in vodo.

Po odstranitvi klopa, vedno priporočam homeopatijo, ki uspešno zmanjša potencialno (ali že nastalo) reakcijo v obliki otekline in rdečine. Če ostane notri glava ali deli ustnega aparata, se ne obremenjujte preveč, saj koža zazna glavo kot tujek in ga zelo hitro tudi sama izloči – s pomočjo homeopatskih zdravil pa še hitreje! 

Mazanje klopa z oljem ali drugimi substancami, kot so vazelin, alkohol ali lak za nohte, ni priporočljivo pri odstranjevanju klopov. Te metode lahko dejansko povzročijo, da se klop počuti ogroženega in izloči dodatne količine sline ali vsebine želodca v krvni obtok gostitelja. To lahko poveča tveganje za prenos patogenov, ki jih klop morda nosi.

Zaključek

Klopi so resna grožnja za zdravje živali in ljudi, vendar s pravilno preventivo in budnim nadzorom lahko vašega psa in sebe učinkovito zaščitite pred temi paraziti in povezanimi boleznimi. Ne dovolite, da bi klopi ogrozili zdravje vašega psa – poskrbite za preventivo in bodite pozorni na morebitne simptome.

Če sumite, da je vaš pes okužen s katero izmed klopnih bolezni, je nujno, da ga čim prej odpeljete k veterinarju. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje lahko preprečita resnejše posledice bolezni.

NARAVNA ZAŠČITA PROTI KLOPOM